Followers

Tuesday, January 12, 2016

Dialisis dan Kanser .. bil rawatan seperti di Caj . Bukan limited seumur hidup

nak guna kad , nak pilih kad di pasaran . nasihat saya antara faktor pemilihan seterusnya seperti dalam posting kali ni .

saya tekankan , nak pilih kad di pasaran , carilah , ambilah yang tak ada limit khas untuk rawatan kita. Contoh kes dialisis dan kanser . Kalaulah kad kita limit sampai RM3 juta sekalipun , tapi untuk rawatan dialisis , kanser limited pula . agaklah merugikan sikit lah . Sebab , kos rawatan bagi dua sakit ini ... tuan tuan tentu sedia maklum. Lagipun , rawatan penyakit ini ada susulan demi susulan .

kalaulah limit kepada RM300,000 ajer seumur hidup .. agak mengecewakan . Takut-takut habis kuota nanti , sakit masih belum sembuh . Ikutkan rate rawatan sekarang masih ok dengan RM300,000 .. tapi kita kena juga fikir di masa hadapan , makin hari , saban tahun kos rawatan meningkat. cukupkah RM300,000 nanti utk sakit 2 benda ni ??

Di Maa Takaful . kos rawatan bagi dialisis dan kanser adalah "SEPERTI DICAJ " . Pun begitu , terus terang saya cakap , tak ada limit khas tapi nak guna kad , boleh  ajer sampai berapa ribu pun tapi jangan lebih dari had tahunan sudahlah .

Sunday, January 3, 2016

CONTOH untuk MEDICA2015 Khas Wanita Usia 20an

MEDICA 2015 : Medical Card Maa Takaful
MEDICA2015 adalah produk terbaru Maa Takaful kategori Medical Card. Medical card ini akan membayar bil rawatan di hospital swasta mahupun kerajaan. Semua perbelanjaan bil rawatan seperti ditanggung oleh medical card ini akan dibayar terus kepada hospital berkenaan.   

stand Alone. Tujuan stand alone supaya pelanggan yang hanya memerlukan medical card mampu join takaful juga kerana kadarnya lebih rendah berbanding takafulink/investmentlink. Buat masa ini hanya stand alone yang termurah di pasaran.
Manfaat / Plan
PLAN 150
PLAN 250
PLAN 300
PLAN 350
PLAN 500
PLAN 1000
 Overall Annual Limit 
            50,000
          100,000
          200,000
          300,000
          400,000
          500,000
Bilik Hospital & Penginapan 
150
250
300
350
500
1000
Elaun hospital kerajaan
50
75
100
150
200
250
Khairat Kematian
5,000
5,000
5,000
5,000
5,000
5,000
22 – 29

setahun
768.50
1002.76
1281.54
1753.24
2280.06
3057.04
sebulan
69.17
90.25
115.34
157.79
205.21
275.13

Merujuk jadual di atas . Jika daftar sekarang, Cik berada dalam kumpulan berusia 22-29  tahun. Jika memilih Plan 250

ü  Caruman untuk setahun RM1002.76 sahaja atau secara bulanan RM90.25. Usah khuatir dengan kadar caruman ini . Caj bil hospital sehari mungkin lebih tinggi berbanding caruman untuk setahun!. 
ü  Layak masuk bilik hospital swasta yang berharga sehingga RM250 sehari.
ü  Setahun boleh terima rawatan sehingga RM100,000 dan akan “reset” semula pada tahun seterusnya.
ü  Maa Takaful akan bayar bil rawatan seperti di caj oleh hospital asalkan tidak melebihi had tahunan Plan dipilih oleh Cik. 
ü  Lifetime limit.TIADA. Erti kata lain “unlimited”. Pakailah banyak mana pun nanti.
ü  Stand alone dan bukannya investmentlink tetapi masih boleh bagi elaun hospital kerajaan RM75 sehari .
ü  Ini adalah takaful , konsep saling “jamin menjamin” . Jika Cik tak pernah guna kad , orang lain yang guna. Wang caruman terkumpul daripada semua orang termasuk daripada Cik disalurkan kepada orang lain. Maka Cik dah membantu orang lain. Ada dalam akad.

v  Ada Khairat kematian RM5000 dalam apa jua punca kematian.
v  Penyakit kritikal(CI) juga ditanggung asalkan masuk wad. Maa cover 46 jenis C.I !
v  RENEWAL adalah dijamin sehingga berusia 79 tahun. Polisi matang usia 80 tahun. Inilah manfaat yang terpenting . Jika berminat dengan kompeni lain pastikan mereka sanggup bagi “ guaranteed renewal” .
v  NCD - NO CLAIM DISCOUNT 20% . Jika tahun lepas tiada tuntutan.
v  Tiada ko-takaful. Ini yang terbaik !!! Untuk semua peringkat usia. Semua orang.
ü  Ko-takaful ialah situasi di mana pemegang polisi membayar sendiri bil rawatan kepada pihak hospital dan bakinya dijelaskan oleh syarikat insurans/takaful kad perubatan beliau.
ü  Biasanya ko-takaful 10% .
ü  Sebagai contoh bil rawatan Ali RM10,000 dan ada ko-takaful 10%. Ini bermakna kompeni takaful bayar RM9,000 manakala Ali perlu bayar sendiri RM1,000 kepada hospital terbabit.
ü  RM1000 tersebut tak boleh claim. Bayar pakai duit sendiri.
v  Tidak perlu medical checkup.
v  Tidak perlu salinan ic.
v  Layak untuk pelepasan cukai sehingga RM3000. Jumlah muktamad oleh LHDN.
v  Pelbagai cara caruman : online , autodebit , cash , credit card dan lain lain.
v  Sebaik sahaja mendaftar ada tempoh menunggu untuk gunakan kad ini. Tempoh menunggu ( waiting period / grace period) sebelum dapat guna kad seperti berikut:-

ü  24 jam kes kemalangan
ü  30 hari kes biasa
ü  120 hari kes penyakit kritikal
Sebab itu medical card tak boleh mohon masa dah sakit. Kita kena mohon awal, iaitu 120 hari sebelum disahkan penyakit. Memang kita tak tahu akan disahkan dalam tempoh 4 bulan dari sekarang , tapi itulah sistem takaful dan insurans . Tak akan nak tanggung insan yang sudah ada penyakit. Kita sebagai insan , kena beringat-ingat. Oleh itu jangan nak tangguh lagi. Cepat bertindak , insyaAllah , ada jaminan kewangan terhadap bil rawatan.
v  Manfaat lain-lain  saya harap Cik lanjutkan bacaan dalam broucher.
v  Kadar caruman berubah apabila Cik menginjak masuk usia 30 tahun dan terus kekal sama sehingga usia 39 tahun.
v  Ini adalah produk insurans islamik atau di negara kita dipanggil Takaful.
v  “ I am not rich but i’m covered by takaful “ . Sebenarnya orang kaya pun ambil takaful bukan sebab mereka mampu bayar caruman tetapi sebab mereka pun merungut kos tinggi rawatan pada masa kini tidak berbaloi pakai wang sendiri sedangkan kad perubatan ini memberikan penjimatan berganda. Kos rawatan tinggi di hospital kerajaan juga berlaku , bagi kes berat.
v  Dengan rendah diri saya ingatkan pada Cik , bahawa kadar caruman ini tidak setinggi mana jika dibanding dengan bil hospital nanti. Percayalah . Tidaklah menjadi satu kerugian mencarum dalam kad perubatan sebaliknya lebih rugi tanpa kad. Bayangkan bil rawatan dijelaskan guna wang dalam tabung yang dikumpulkan bertahun tahun habis begitu sahaja.

           YOUR HEALTH IS YOUR WEALTH!

Thursday, November 5, 2015

Takaful nyawa perlu ada medical card dan saving sekali?

Kalau tuan tuan pernah dapat quotation takaful nyawa samada daripada agen Maa Takaful atau kompeni lain pernahkah terfikir kenapa ada pampasan kematian , ada simpanan (pelaburan ) dan ada medical card …sesetengah tak ada medical card sekali pula .

Takaful nyawa di negara kita biasanya datang bersama unsur saving. Kenapa ya .. sebab tuan tuan buat caruman secara berkala pada amaun tertentu . amaun tuan-tuan buat tu ada lebihan . Biarpun RM10 ajer  lebihan setelah ditolak caj berkaitan , maka ia dimasukkan ke akaun pelaburan peserta. Inilah saving @ pelaburan .

Medical card pula dalam takaful nyawa jika ditawarkan bersama , ia adalah “rider” . Pada hemat saya , rider ini cuma option . Tuan-tuan berhak menolak rider ini . Di Maa takaful memang ada option nak letak atau tak nak . Yang bagusnya  medical card Maa Takaful boleh ambil lain kali , sebab boleh stand alone.

Cadangan daripada pembaca

kekurangan idea bertulis .. bukan .. sebenarnya ada banyak benda boleh ditulis tetapi ada masa terhad untuk menaip . Jika berkesempatan , selalu sahaja saya akan menulis . Pun begitu tak boleh banyak sangat nanti anda pembaca nak cari info kena luang banyak masa di blog saya ini .

Kali ini saya mohon jasa baik pembaca agar memberikan maklumbalas , cadangan atau komen secara terbuka mahupun tertutup kepada saya . Jadi dapatlah saya tingkatkan mutu posting , mutu servis dan lain lain perkara . Tulisan daripada tuan-tuan sekalian sangat saya hargai.

Bolehkah Bukan Islam Ambil Takaful

Ya.. boleh malah digalakkan lagi . Tiada halangan . Tiada caj extra dikenakan sebaliknya kadar untuk beliau adalah sama . Maa tak ada diskriminasi sebegitu . Harap maklum .

Oleh itu , wahai orang ramai pilihlah Maa Takaful sebagai pilihan untuk takaful nyawa , medical card, personal accident atau nak buat saving . Nak gantikan MRTA pun boleh tau !

Kenapa Ada Istilah PLATINUM Hospital

sebab ada kemudahan swipe ajer kad kita lantas data peribadi kita dan status plan polisi medical card kita ada dalam kad itu . Pihak hospital boleh dapat maklumat tersebut dengan cepat. Ini memudahkan lantas mempercepatkan kemasukan kita ke wad bagi mendapatkan rawatan .

harap maklum bahawa ianya bukan Pass @ permit @ exemption untuk deposit hospital .

FYI . .. deposit hospital berbeza mengikut hospital malah ada yang tidak kenakan langsung.
FYI … deposit hospital tidak sama dengan Ko- takaful , Ko-insurans
FYI … Medical card Maa Takaful ( MEDICA2015) tiada ko-takaful !!!

Kenapa Perlu Takaful Medical Card

Jawapan Mudah dan Paling boleh dipegang kuat oleh kita semua.

SEBAB …. kita nak sembuh cepat daripada kesakitan maka perlu ke hospital swasta . Oleh itu izinkanlah MAA TAKAFUL yang bayarkan bil rawatan yang tinggi itu .  Mampukah kita pakai wang sendiri ?

jangan segan silu bertanya

Walaupun saya ni bukan kaunter pertanyaan tetapi Tuan Tuan jangan pula nak tunggu saya buka kaunter .

Bertanyalah , hantarlah SMS , WhatsApp , email kepada saya .
JIka saya tahu saya akan jawab setakat saya tahu ,
Jika tak tahu saya akan katakan tidak tahu
atau saya akan merujuk kepada atasan saya atau rakan yang arif  .

Kita sama-sama belajar , Tuan tuan tak tahu , tanya ajer . Jangan anggap soalan tuan itu “silly question “ . Dalam belajar tak ada istilah sebegitu .

oleh itu  … grab ur handphone .. whatsapp saya .email saya

0136061652 , zampairul@gmail.com

Tuesday, October 6, 2015

Sudah ada Polisi tetapi tak berapa faham

Posting kali ini nak offer seperkara . Saya dapati secara umumnya client (tuan dan puan ) tidak berapa faham apa yang ada dalam polisi sendiri . Jadi disini saya nak tawarkan bantuan untuk review polisi yang telah anda daftar tersebut. 

Tidak kisah anda daftar dengan agen lain , tetapi saya hanya boleh tolong review dan bagi pendapat samada apa yang telah anda ambil / join /bayar itu sesuai . Jika ada beberapa perkara yang perlu ditambah saya akan beritahu . Insya Allah . Pun begitu , cadangan daripada saya tidak bermakna apa yang agen anda tawarkan tidak betul , tidak baik . Saya sekadar memberikan pendapat sahaja .

Untuk pengetahuan , pemegang polisi ( peserta ) boleh menambah @ mengurangkan manfaat dari masa ke semasa . Ada cara dan masanya . Memang sesetengah agen tak beritahu , mungkin sebab tumpuan mereka ialah supaya tuan dan puan sekalian dapatkan polisi dahulu . Sudah ada polisi , perubahan boleh dibuat kemudian . Sudah ada polisi bermakna mereka berjaya membantu tuan puan sekalian dilindungi . Tujuan mereka perlindungan asas terlebih dahulu . Kalau nak terangkan pasal modified dan sebagainya , risau pula tuan puan keliru sebab banyak sangat info .

untuk saya tolong review dan bagi pendapat , saya mohon jasa baik sediakan buku polisi sebelum telefon saya . Sebab beberap soalan daripada saya  memerlukan anda untuk rujuk buku polisi tersebut.

Sebenarnya sebelum posting ini ditulis , sudah ramai yang telefon saya untuk tolong memahami apa yang sudah mereka subcribe.

Thursday, September 3, 2015

Kadar Caruman untuk Bayi : Medical card

Sebenarnya jika anda bandingkan dengan kos rawatan , pasti akan setuju bahawa caruman medical card tidaklah semahal mana pun . Bandingkan dengan faedah diterima di hospital agar anak anak dan diri sendiri dapat dirawat dan diberikan perubatan yang terbaik dan pantas tanpa perlu menunggu giliran seperti di hospital kerajaan .

semua orang layak ke hospital kerajaan tetapi tidak semua sanggup bayar kos rawatan jika ke hospital swasta. Begitu juga semua orang mahu dapat rawatan , jumpa pakar , pembedahan segera dan sedia maklum hospital kerajaan tak akan dapat berbuat apa apa selagi mana tidak melibatkan kos kecemasan , ini cenderung kepada faktor giliran.

jadi hospital swasta antara faktor utama untuk rawatan segera. Berkunjunglah dengan senang hati andai anda sudah ada kad perubatan @ anda seorang yang memang kaya raya .

bayi L & P

mutu posting lebih baik

komen

Senarai Hospital Panel Maa Takaful .. selangor & KL

panel di KL selangor

Tuesday, September 1, 2015

Tanpa ko-takaful : Medical card

MEDICA2015 produk medical card stand alone daripada Maa Takaful . 100% pasti tiada ko-takaful. Selalunya ko-takaful dalam produk operator lain jika ada ialah 10% daripada kos rawatan pada kadar minima RM300 – maksima RM1000 per bil rawatan .

Jika masuk ke wad dan masih kena ko-takaful , medical card agak kurang membantu di saat itu JIKALAU masa nak admit kita kekurangan wang. Maklumlah , masuk hospital adakala kes emergency , kita bukan ingat nak bawa cash / dompet / kad dan sebagainya. Masa itu kita fikirkan kebaikan pesakit terlebih dahulu. Atau lebih malang lagi kalau kita sakit dan bergerak ke hospital sendiri.

MEDICA2015 ini tak perlu lagi tunai yang banyak masa nak masuk wad @ masa nak jelaskan bil . Tiada lagi ko-takaful demi kesenangan . KESIMPULANNYA  , JADIKAN TANPA KO-TAKAFUL SEBAGAI FAKTOR PENARIK UNTUK ANDA ADA MEDICAL CARD.

Medical Card Stand Alone Adalah Murah

Stand alone dalam erti kata lain single.
Stand alone medical card adalah produk daripada Maa Takaful . Maksudnya hanya medical card semata mata. Tiada takaful nyawa apa lagi kalau saving.

Takaful nyawa dalam industri takaful di negara ini biasanya ada bersama saving. Ini kerana lebih daripada caruman setelah ditolak tabarru ( kos) akan dimasukkan ke dalam akau pelaburan .Maka dengan itu rata-rata produk takaful nyawa + saving dipanggil samada investmenlink atau takafulink oleh operator takaful negara ini . Takafulink/investmentlink jika nak dapatkan medical card  perlu ambil rider medical card . Caruman melibatkan tabarru takaful nyawa , saving dan medical card.   Maka medical card dalam produk ini bukan lagi stand alone. Sebaliknya jika stand alone medical card. caruman hanya untuk medical card ajer. Tabarru di situ sahaja. Ini jelas bahawa kos caruman lebih rendah.

Nak tahu caruman Takaful tapi Malu

Tuan sekalian tak perlu berasa malu sebab tak ada apa nak rugi kalau bertanya. Jangan pula fikir bila dah tanya , konsultan akan kejar dan follow up selalu.

Konsultan lain mungkin , tapi saya .. saya tak buat begitu .
Saya kan follow up tapi sekali sekala ajer. Itu pun sekadar bertanya kalau masih ada soalan atau bahagian tertentu yang tak faham.

Bila nak tanya, saya dah sediakan form untuk dapatkan quotation. Isi form tersebut. Mudah sesangat . lagipun info berkaitan saya perlu tahu sudah ada.

tak nak guna form . boleh juga email saja pada saya .

beri saya info orang yang hendak dilindungi spt berikut:-

Nama ( tipu pun boleh)
Tarikh Lahir ( tepat)
Jantina ( tepat)
no telefon ( optional)
Daerah ( optional)

zampairul@gmail.com  , 0136061652 utk whatsapp / call



 

Sunday, August 30, 2015

Jangan kedekut Jangan terlambat

Saya selalu saja berdepan dengan pelanggan yang bagi bajet rendah untuk join takaful ini . Saya berbesar hati menolong mereka memahani takaful dan produk yang ingin mereka dapatkan tetapi pada masa yang sama saya hadapi masalah nak menolong mereka. Mereka bagi bajet rendah , adakala cuma 5% daripada gaji ajer. Kalau mereka faham , sebenarnya dengan 10% dari gaji mereka boleh menyelamatkan kewangan di masa hadapan beliau , keluarga dan anak anak sendiri nanti  . Bukan untuk sementara tetapi selama lamanya.

Berapakah kadar caruman dan Pampasan wajar

Berapakah kadar caruman dan pampasan yang wajar untuk diambil oleh peserta terutamanya bagi takaful nyawa  ?

saya cuba menjawab soalan umum ini secara peribadi.  Jawapan saya tidak mewakili sesiapa atau mana-mana pihak .

Kadar caruman akan menentukan berapakah kadar pampasan kematian yang layak diperolehi oleh peserta. Jika tinggi caruman , maka nilai pampasan boleh apply juga naik .  Ada orang kata , saya saya duit sebanyak ini , berapakah nilai pampasan yang boleh dapat. Bagi saya , cara ini tidak berapa sesuai . Sebaliknya cara saya nak kongsikan ini lebih tepat.

Sepatutnya pada peringkat awal , kita tentukan berapakah nilai pampasan yang kita mahu . Selepas itu , barulah saya dan rakan-rakan agen / konsultan dapat memberikan kadar caruman . Kadar caruman bergantung penuh kepada apa yang ada dalam takaful nyawa tersebut termasuk riders yang attached bersama .

Katakan seorang suami bergaji RM3000 sebulan .
Perbelanjaan beliau sebulan RM2800 secara purata . Ini belanja untuk beliau dan keluarga sebulan .
RM2800 ini adalah belanjawan tetap / corak perbelanjaan sekeluarga. Jika kurang  gaji beliau tetiba cuma RM2000 maka beliau sekeluarga dalam masalah besar . Maka di sini kita boleh katakan bahawa beliau mesti dapat RM2800 sebulan barulah boleh meneruskan kehidupan seperti biasa.

Oleh itu , saya sebagai konsultan saya nak sarankan berapa kadar pampasan sesuai untuk beliau ? Pampasan dibayar kalau beliau meninggal dunia atau hilang upaya kekal .

Dengan wang pampasan tadi , dapatlah keluarga beliau gunakan wang untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.
SOALAN TAMBAHAN …GUNA WANG PAMPASAN UNTUK TERUSKAN KEHIDUPAN , BERAPA LAMA WANG TADI DAPAT BERTAHAN ?

jika pampasan RM60,000 .. kita lihat belanja sekeluarga ialah RM2800 .
RM60,000 bahagi RM2800 sebulan = 21 bulan
ini bermakna dengan wang RM60,000 keluarga dapat teruskan kehidupan untuk 21 bulan dengan belanja tetap 2800.

sepatutnya yang menjadi keutamaan ialah BAGI KELUARGA TERUSKAN KEHIDUPAN BELANJA RM2800 SEBULAN SELAMA LAMANYA. BUKAN SEKADAR 21 BULAN AJER.

Balik kepada soalan asal . Berapakah kadar caruman dan pampasan sesuai  ?

nak tahu jawapan .. boleh hubungi saya ..
0136061652
Whatsapp .

bukan nak sorok , saja nak test pembaca berminat ke tak nak tahu .. berminat.. saya akan share nanti tapi kena contact saya.

Medical Card untuk Semua termasuk bukan islam

medical card daripada Maa Takaful untuk semua orang. Tahukah bahawa orang bukan islam boleh dapatkan kad ini juga. Medical card Maa Takaful tiada halangan asalkan memenuhi pra syarat untuk permohonan . Sihat tubuh badan , tiada sejarah penyakit kritikal , tiada kanser  dan tidak pernah mengidap penyakit berbahaya .

Medical card patut ada oleh semua orang. Ada orang sihat , ada orang sakit. Ada orang sihat hari ini , esok jatuh sakit. Biarpun rutin hidup bak atlet negara , sentiasa bersenam dan menjaga pemakanan belum menjadi jaminan tidak akan jatuh sakit pada esok hari . Ada orang tetiba sakit sebab strok , sakit jantung , pitam dan jatuh lalu cedera. Ada orang gagah bak badang tetapi sekali kena gigit dengan nyamuk aedes , terus terlantar atas katil melawan demam denggi . Untung nasib masih hidup , jika malang terus mati akibat demam denggi .

Jadi perkara yang sama juga berlaku kepada orang ramai . Maka dengan itu , biarpun Maa Takaful adalah kompeni insurans islam , tiada masalah untuk bukan islam sama sama menikmati faedah takaful ini . Permohonan produk produk takaful adalah terbuka .

Takaful nyawa @ dalam insurans am dipanggil insurans hayat sama saja terbuka kepada orang ramai . TIdak kira bangsa , warna kulit , ada resam dan agama .

Sunday, July 12, 2015

Fikir kenapa Orang lain ada takaful???

Takaful ini diwujudkan sebab ada kepentingan kepada individu dan kepada masyarakat dalam skop yang lebih luas. Dengan takaful , wujudnya perlindungan terhadap pendapatan dan hilang upaya dan kos melibatkan rawatan dan sebagainya.

Takaful disertai ramai dan terdiri daripada pelbagai latar belakang individu dan berbeza juga dari segi tahap kemampuan ekonomi . Peserta takaful sebetulnya bukanlah daripada golongan yang berkemampuan . Percayalah bahawa , mereka yang memahami kepentingan takaful ini akan berusaha mendapatkannya . Mereka tidak menjadikan taraf ekonomi mereka sebagai halangan. Bagi mereka , perlindungan lebih penting berbanding simpanan . Sebab itulah walaupun orang kaya tetapi mereka masih sertai takaful sedangkan secara logiknya mereka telah stabil dari segi ekonomi . Bagi yang kurang berkemampuan , mereka tetap nak sertai takaful . Bagi mereka , jika tanpa kewangan yang stabil  bagaimana dengan situasi keluarga apabila ketiadaan beliau nanti . Bagaimana pula beliau nak teruskan kehidupan andai sudah jatuh ditimpa tangga. Tiada lagi pendapatan menambah derita. Jadi dengan takaful , boleh menambahbaik kehidupan orang ditinggalkan selamanya atau memperbaiki tahap kesihatan justeru tidak lagi menggunakan wang simpanan peribadi atau lebih teruk terpaksa merayu simpati orang ramai . Bercakap situasi merayu ini , boleh buka harian metro , setiap hari ada saja berita insan merayu simpati bagi mendapatkan rawatan.

Persoalan di sini , kenapa mereka berusaha untuk ada takaful tetapi tidak ANDA ?

  1. Adakah anda terlampau kaya
  2. adakah anda mampu sihat
  3. adakah anda mampu mendapatkan rawatan segera dan menjelaskan bil dengan sendiri
  4. adakah anda tidak perlu tinggalkan sebarang wang kepada waris
  5. adakah anda sudah cukup perlindungan takaful sedia ada terutama daripada majikan
  6. adakah anda rasa anda tak akan mati
  7. adakah anda rasa anda mati , orang lain yang dapat pampasan itu
  8. adakah anda fikir anda tidak mampu dari segi kewangan .
  9. adakah anda seorang individu seperti insan lain yang dapat gaji tolak belanja tolak simpanan , akhirnya tiada baki lagi untuk takaful .  GAJI-EXPENSE –SAVING =____(RM)takaful.
  10. adakah anda tidak mahu jadi seperti peserta takaful . GAJI – EXPENSES – TAKAFUL=___(RM) SAVING.
  11. adakah anda fikir orang ramai termasuk adik beradik dan ibu bapa sanggup berkorban wang ringgit untuk merawat anda.
  12. adakah anda tak kisah kehidupan orang lain terjejas dengan ketiadaan anda
  13. adakah anda tak kisah kehidupan orang lain terjejas dengan kemerosotan kesihatan akibat penyakit , kemalangan , usia , jangkitan dan lain lain .
  14. adakah anda malas berfikir untuk masa depan
  15. adakah anda sering dihasut oleh rakan rakan , media massa , FB  bahawa mencarum takaful/ insurans merugikan
  16. adakah mereka yang menghasut anda akan membantu anda dikala kesusahan @ membantu keluarga anda dikala anda tiada di dunia ini lagi .
  17. adakah bagi anda simpanan lebih penting berbanding takaful
  18. adakah anda faham konsep bertakaful dan kepentingan sebelum anda berkata tidak kepada takaful .
  19. jika takaful tidak penting kepada anda , kenapa pula ia penting kepada individu lain dan kenapa individu lain sanggup berhabisan untuk takaful . sudahkan anda memahami niat mereka?

Monday, July 6, 2015

Ciri Penting Medical Card Terbaik Untuk Diri sendiri

 

  1. Tiada Ko-Takaful : Supaya tak perlu guna wang sendiri langsung untuk bil perubatan .
  2. Annual limit berpatutan:  Kalau pilih plan biarlah annual limit sesuai sebab risau jika ditimpa penyakit perlukan kos rawatan tinggi , tak cukup had tahunan . paling selesa ialah RM100,000 setahun .
  3. Medical card cover bil rawatan seperti dicaj oleh hospital . Bukannya cover separuh separuh ajer.

Tidak boleh kata medical card kompeni X adalah terbaik sebab yang terbaik ialah yang paling hampir dapat memenuhi kehendak “insured person” dan bonus jika ada ciri2 saya nyatakan di atas.

Ingin bertukar medical card Dari kompeni X kepada MAA Takaful

ya .. boleh ajer nak dapatkan medical card daripada Maa Takaful walaupun dah ada kad dari kompeni lain. Yang bagusnya pula ialah tak perlu lagi habiskan “ waiting period ” sebab boleh “take over” daripada kompeni X tersebut.

waiting period di Maa Takaful seperti berikut : -

120 hari kes berat
30 hari kes biasa
21 hari kes demam denggi
24 jam kes kemalangan

dah lepas waiting period ni barulah boleh guna kad. Jadi amatlah menguntungkan apply Maa Takaful dan take over polisi lama punya medical card. Maa Takaful approved dan inforced , terus boleh guna kad walaupun bagi kes berat.

prosedur nak take over ini mudah sahaja. Agen akan bagitau cara. yang penting pergi cari semula buku polisi kompeni X tersebut.

Friday, June 26, 2015

Penerima Pampasan : Siapa ?

Penerima pampasan bahasa melayu . Istilah diguna pakai dalam insurans ialah “Beneficiary” . Dalam kehidupan seharian kita panggil waris.

Sesiapa sahaja boleh dinamakan sebagai penerima pampasan . Pampasan ini pula adalah bebas daripada masalah paperwork pembahagian harta. Sebab ini bukan harta tetapi sejumlah wang yang diterima atas sebab kehilangan nyawa @ hilang upaya kekal @ penyakit kritikal .

Tahukah anda bahawa , andai kita dipilih sebagai beneficiary maka wajiblah kita menguruskan pampasan itu sewajarnya. Wang pampasan bukan hak milik kita secara mutlak , sebaliknya kita adalah sebagai pemegang amanah . Maka selepas menerima ini jangan kata sejumlah wang itu hak milik kita. Memang dalam masyarakat kita masih ramai yang tidak faham situasi ini . Ramai menyangka wang itu milik mereka.  Sebab itu ada masalah pembahagian wang pampasan ini dalam masyarakat kita.

Wang pampasan boleh menjadi hak milik mutlak andai peserta insurans / takaful menamakan kita sebagai penerima HIBAH . Maksudnya sebagai hadiah . Hibah boleh dinamakan atas nama sesiapa sahaja . Terpulang kepada pemegang polisi . Ahli keluarga , mak ayah , adik adik , jiran , hatta orang gaji atau pengasuh dan bibik.

Policy holder boleh mengisi borang penama samada sebagai hibah atau beneficiary . Jika tak pernah isi , boleh hubungi agen untuk mengisi borang khas . Jika ada polisi “medical card”, tak perlu isi penama sebab tiada pampasan diberikan sebaliknya RM5000 diterima waris adalah khairat kematian .

pemegang polisi = peserta = policy holder = pencarum
Hibah = Hadiah
Beneficiary = penama = penerima pampasan = pemegang amanah

Insurans dan Takaful : Perlindungan @ Pelaburan

Tanyalah soalan ini kepada umum termasuk kepada para agen takaful , insurans dan pelaburan . Saya percaya ramai yang tidak dapat menjawab dengan tepat .

  1. Insurans/takaful adalah pelaburan !
  2. Insurans/ takaful adalah perlindungan !
  3. Insurans/ takaful adalah pelaburan dan perlindungan !

Mana satu yang betul ?????
ramai yang jawab no.3 .Insurans/ takaful adalah pelaburan dan perlindungan !

Mari kita lihat apa maksud insurans dan takaful.

Insurans bermaksud satu perjanjian diantara pihak pemberi insurans dengan pihak diinsurans untuk memberi sejumlah manfaat apabila berlaku peristiwa yang boleh diinsuranskan seperti kematian , hilang anggota badan , hilang upaya dan penyakit.

Takaful bermaksud Jamin-Menjamin. Di negara kita , tidak dipanggil insurans islamik sebaliknya TAKAFUL.

Di dalam insurans premium dikutip adalah cukup cukup sahaja. Tidak boleh kurang atau lebih . Jika kurang akan memberi kesan kepada “pooling premium” . Jika lebih , telah melanggar konsep perlindungan sebaliknya menjadi keuntungan . Maklumat lanjut tentang ini ada dalam “actuarial science”.  

Insurance is intended to compensate an individual or a business for a financial loss, not to provide an opportunity for gain. To prevent people from using insurance policies as means of making wagers (gambling by purchasing policies on lives of people who were completely unrelated to them and created a possibility of financial gain if the insured died), the government passed law that when an insurance policy is issued, the policy-owner must have an insurable interest in the risk that is insured. The policy-owner must be likely to suffer a genuine loss or detriment should the event insured against occur. An insurable interest exists when the policy-owner is likely to benefit if the insured continues to live and is likely to suffer some loss or detriment if the insured dies. If the insurer determines that the proposed policy-owner does not meet the insurable interest requirement, then the insurer will not issue the policy. All persons are considered to have an insurable interest in their own lives.

Kesimpulannya , insurans sebenarnya adalah perlindungan . Bukan pelaburan .

Thursday, June 25, 2015

Saya graduan sains Aktuari

saya sebenarnya berminat dengan takaful ini bukan sebab ingin menjadi agen dan menikmati komisen daripada jualan produk takaful . Juga bukan kerana saya mahu bekerja dengan syarikat insurans dan takaful di negara ini . Hakikatnya saya memang pernah bekerja dengan RHB Insurance Berhad . Pun begitu , minat saya lebih kepada takaful . Saya juga lebih gemar menyampaikan apa yang telah saya pelajari dulu dengan orang ramai .

Bidang aktuari sangat mencabar semasa zaman belajar . Kerah keringat siang malam untuk belajar. Fokus utama kami adalah matematik dan statistik yang isinya adalah calculus dan probability. Pada masa sama mesti mahir dengan ilmu sains komputer, kewangan dan pengajian perniagaan. Walaupun di peringkat diploma , disajikan dengan 8 paper matematik , 7 paper statistik. Ini belum termasuk dengan subjek iringan lain . Pelajar dalam bidang ini tidak ramai , sebab setiap kali intake tempat adalah terhad. Saya percaya kerana tenaga pengajar khas bidang ini belum mencukupi bagi menambah kuota pengambilan setiap tahun .

Bidang ini jika berjaya sampai mendapat gelaran AKTUARI / actuaries .. Maka satu dunia memerlukan tenaga dan kepakaran pemegang title ini. Pun begitu , bertahun tahun usaha dan pengorbanan perlu dibuat bagi mendapat ilmu secukup sebelum bergelar seorang aktuari . Di negara ini UiTM salah satu tempat untuk belajar aktuari. Di situlah tempat saya menimba ilmu .

Aktuari adalah orang bertanggungjawab dalam menentukan kadar caruman takaful yang tuan tuan sekalian . Tanpa kepakaran mereka , agak pincanglah industri takaful dan insurans. Pakar aktuari diperlukan bagi menimbangtara dan menguruskan risiko dan ketidaktentuan khasnya untuk insurans.

bacaan lanjut secara umum boleh lihat wikipedia di sini

Takaful Nyawa ?

Takaful nyawa @ insurans nyawa adalah sejenis perlindungan kehilangan pendapatan/kewangan atas sebab kematian . Penerima manfaat (pampasan) dijamin daripada kesan kewangan oleh si mati .

“A protection against the loss of income that would result if the insured passed away. The named beneficiary receives the proceeds and is thereby safeguarded from the financial impact of the death of the insured.”

Matlamat

Matlamat takaful nyawa adalah memberikan sejumlah jaminan kewangan selepas kewangan kita ( peserta) . Oleh itu sebelum mendapatkan takaful nyawa , kita perlu mempertimbangkan paras kewangan dan gaya hidup yang perlu diteruskan oleh penerima manfaat (Waris) . Sebagai contoh siapa yang perlu uruskan kos pengebumian dan menjelaskan bil perubatan ? Perlukah waris kita berpindah ? Adakah tabungan masa depan atau semasa seperti penjagaan anak , hutang dan pengajian. Adakah perlu untuk mengkaji semula secara tahunan polisi atau apabila peristiwa besar seperti perkahwinan , penceraian , kelahiran atau anak angkat , pembelian rumah atau perniagaan.

Wednesday, June 24, 2015

MUSIM RAYA MUSIM KEMALANGAN JALANRAYA

saya bukan nak takutkan … tapi ini hakikat. Sabun tahun kita melihat , mendengar malah lebih dasyat terbabit terus dalam kemalangan jalanraya. Sudahkah kita bersedia untuk menghadapi situasi ini.

YA …...
TIDAK ..
apa perlu dibuat bagi mengurangkan kesedihan ini .. Paling kurang  elakkan “sudah jatuh ditimpa tangga pula” . Situasi ini merujuk kepada masalah susulan selepas kemalangan.

  1. Kos rawatan
  2. Hilang sumber pendapatan
  3. kos sara hidup

Ada mangsa kemalangan yang masih hidup tetapi hilang anggota badan  . Ada yang perlukan rawatan susulan berterusan . Malang lagi .. rawatan seumur hidup . Ada yang bertambah malang terpaksa berhenti kerja dengan rela atau diberhentikan. Bila perkara ini berlaku , maka masalah pada kos sara hidup pula. Tidak lagi ada sumber pendapatan . Pada masa lain , keadaan lain  mangsa kemalangan mati di tempat kejadian mahupun hospital . Tinggallah sanak saudara , sahabat taulan , ibu bapa , anak anak  ,isteri atau adik beradik meneruskan hidup tanpa kita yang selama ini membawa pulang pendapatan . Mereka sudah kehilangan kita , sekarang mereka kena menempuh hidup tanpa kita , tanpa pendapatan .

Saya mengajak saudara saudari di luar sana .. bersedialah untuk kes kemalangan . Memang tak dapat dihidu .. tetapi kita dapat mengurangkan penderitaan saudara mara akibat kita terlibat dalam kemalangan. Jika kita hidup , kita perlukan rawatan dan siapa yang akan berikan kita wang bagi membayar bil rawatan  . Untuk itu saya gesa , ambillah medical card. Medical card Maa Takaful adalah yang termurah di pasaran . Murah tak semestinya tak bagus !

Jika kita meninggal dunia , waris perlukan wang untuk terus hidup . Saya gesa ambil takaful nyawa . Jika boleh , ambil juga takaful kemalangan diri . Nak tahu , takaful kemalangan diri sangat murah berbanding dengan pampasanya. Bayangkan kita meninggal kerana kemalangan  , waris kita ada RM 1 JUTA .  untuk pampasan RM 1 juta ini .. setahun cuma  sekitar RM1800 sahaja , 10 tahun RM18 ribu , 20 tahun jadi bayaran RM36 ribu , 30 tahun RM54 ribu dan 40 tahun RM72 ribu .  Tengok , 40 tahun kita dah mencarum sebanyak 72 ribu  , bayangkan kalau kita simpan wang tersebut dan akhirnya kita meninggal dunia akibat kemalangan  maka itulah sahajalah wang yang kita tinggalkan. Ini berbeza andai kita mencarum dengan takaful kemalangan diri . RM1,000,000 . Jauh beza bukan .  Tanya diri kita , dalam tempoh 40 tahun mendatang kita ini bebas daripada kemalangan ?????

PATINA_gold (1)PATINA_gold (2)PATINA_gold (3)

selepas 40 tahun , kita tak ada apa2 kemalangan .. RM72 ribu sudah habiskan .. Tak perlu kita bangkitkan lagi isu rugi mencarum selama ini . Tahukah , sedarkah kita bahawa betapa untungnya kita diberikan nikmat tidak kemalangan !

Monday, June 22, 2015

Maa Takaful : Personal Accident : PATINA

“Personal Accident insurance or PA insurance is an annual policy which provides compensation in the event of injuries, disability or death caused solely by violent, accidental, external and visible events. It is different from life insurance and medical & health insurance.”

Maa Takaful ada tawarkan personal accident. Produk ni buat masa ini ada  
PATINA 77
PATINA SILVER
PATINA GOLD
PATINA 2016

Takaful education beri peluang pada anak anak

polisi education anak .
yang bayar ayah sebab nama ayah dalam borang  sebagai payor.
Ayah yang bayar , maka ayah bertanggungjawab .
ayah kena penyakit kritikal  atau pun ayah disahkan hilang upaya kekal.
jadi polisi education anak tadi , masih berjalan dan ayah tak perlu bayar sampailah anak tu besar .

nak best lagi , mak yang tak ada kaitan tadi ( sebab bukan pemohon) ,
kena penyakit kritikal ( bukan ayah )   ataupun mak disahkan hilang upaya kekal.
sama macam tadi , polisi anak masih berjalan , bulan bulan tak perlu bayar lagi sampailah anak tu besar.

Tuesday, June 16, 2015

Medical Card Termurah di Pasaran

Jika belum tahu , produk stand alone / single / one plan menawarkan caruman terendah di pasaran  . Manakala produk investmentlink / takafulink lebih tinggi caruman ( bukan mahal) jika dibandingkan dengan stand alone.


stand alone   = 1 produk
Investmentlink = 2   produk ( takaful nyawa + saving ) @
= 3 produk ( takaful nyawa + medical card + saving)

ada sesetengah daripada kita sedang mempertimbangkan untuk pilih produk / plan termurah sesuai dengan kemampuan kewangan . Bagi saya , beralih saja kepada medical card stand alone . Jangan tunggu kewangan stabil baru nak ambil serentak semuanya. PERCAYALAH . ..

nanti kalau tak sihat , tak dapat nak buat rawatan segera , macam mana nak kerja . Macam mana nak stabil income , walhal sebenarnya jika ada medical card , income automatik stabil . PERCAYALAH . ..

Wednesday, June 10, 2015

Agen Maa Takaful Bandar Kulim & Sekitar

jika rasa memerlukan agen  Maa Takafu di sekitar kulim , bandar bahru , selama , taiping , baling dan pulau pinang bagitau saja. InsyaAllah saya boleh sampai .

sebenarnya zaman dah maju ni .. maka konsep perlu berjumpa dengan agen tak semestinya lagi. Sekarang sudah ada kemudahan diberikan oleh kompeni supaya boleh deal jarak jauh . Jadi tak semestinya kena bertentang mata lagi .
dah boleh buat dari jauh . By phone, whatsapp , call , email dan sebagainya.

Saturday, June 6, 2015

Bos kerja Vs Bos Yang Baik dan caring

Bos akan bagi benefit medical kepada staff. Malangnya kebanyakan bos bagi medical semasa staff bekerja dengan mereka sahaja. Itupun ada limitation sesangat. Jadi di sini saya mengajak para bos di luar sana. Join Maa Takaful untuk staff mereka. Ambil medical card yang diwajibkan ke atas pekerja mereka. Ambil Maa Takaful . Stand alone. Tak perlu bayar lebih , hanya bayar untuk caruman medical card mereka sahaja. Apabila staff dah tak bekerja dengan bos , tetapi diri mereka masih dilindungi Medical card. Sebab selama ni memang daftar atas nama mereka bezanya bos yang baik dan caring bayarkan caruman mereka selama ini .

iklan Maa

Monday, May 25, 2015

Pendapat siapa yang betul .. hak masing2

saya olah semula ..
satu rungutan oleh consumer di luar sana . Pendapat peribadi beliau tentang wang dan cara belanjanya
spend rm600 sebulan untuk insurans...sedang pertimbangkan lebih baik tambah loan ASB dan invest emas...daripada aku kayakan orang lain baik senangkan hidup keluarga.

Kalau nak melabur memang bukan dalam takaful sebab premium dikutip ngam ngam . tak untung tak rugi . PErkara ini hanya bebudak yang belajar actuarial tau dan of kos orang yang kerja dalam skop underwritter dan penggubal produk . Profit yang ada dalam takaful / insurans datang daripada pelaburan , bukan daripada wang caruman .

Jika nak buat investment , benar .. pergilah kepada institusi yang dipercaya ramai dan besar pulangan . Tetapi sebelum itu , PROTECT dulu apa yang kita ada. Nyawa , kesihatan , wang dengan instrumen yang dipercayai .. apa lagi kalau bukan takaful / insurans .

SELEPAS SUDAH PROTECT BARU MELABUR !

sebab itu , blog ini sebenarnya lebih kepada memberi pendedahan , sharing knowledge . Tiada unsur paksaan untuk sign borang .