Followers

Thursday, June 23, 2016

Saving dalam Takaful

Nilai saving dalam takaful secara asasnya daripada caruman tuan sendiri . Banyak yang tuan simpan , maka banyaklah yang terkumpul (setelah ditolak caj itu dan ini ) .

Nilai saving ini pada masa yang sama boleh datang daripada “return” akaun pelaburan . “untung sabut timbul , untung batu tenggelam”

Saving terkumpul ini adalah wang anda . Maka dengan itu bila bila masa sahaja anda boleh ambil / withdraw . ( T&C applied) . 

Persiapan raya … boleh ..tapi nak beli insurans .. failed

saya kekadang bukan nak kata … tapi inilah hakikat bagi mereka yang sedar akan kepentingan takaful tapi masih belum bertindak atas alasan kewangan . Baik … saya memahami permasalahan di situ . Posting ini nak tujukan persoalan kepada golongan ini …yang mana mereka boleh pula berbelanja sakan untu perayaan ..especially raya aidilfitri . Beli itu ini untuk anak anak . untuk ibu bapa . untuk anak buah . untuk kekasih . untuk tunang dan tak kurang juga untuk bakal mak dan bapak mertua .

Ada pula wang … ?

Sunday, June 19, 2016

Dulu 46 sekarang 36

Maa Takaful sebelum ini lindungi  untuk penyakit kritikal sebanyak 46 jenis . Sekarang , agaknya untuk persaingan sihat dengan lain lain operator ( PENDAPAT SAYA) maka kena tawarkan 36 sahaja.

36 penyakit kritikal ini sebenarnya nak tunjukkan dalam takafulink diberikan perlindungan seterusnya pampasan andai kena salah satu daripada sakit ini . Semoga kita dijauhi dengan penyakit ini .

Untuk kad perubatan ( MEDICA) tiada masalah . samada 46 atau 36 sama sahaja . MEDICA tetap lindungi kita dari segi bayaran bil rawatan .

dalam tulisan saya kadangkala saya gunakan c.i ( critical illness)

Wednesday, May 4, 2016

Apabila perkara buruk berlaku…soalan orang ramai ..

Situasi ini sering kita dapat lihat…

situasi apa ?

Situasi di mana berlaku satu perkara yang malang @ mendukacitakan … maka pasti ada dari kalangan orang ramai akan bertanya … Dia / mangsa / arwah ada ambil insurans tak ?

Nah .. di situ kita dapat lihat bahawa ramai yang tahu kepentingan takaful / insurans tetapi masih liat nak ambil satu untuk diri sendiri . Yang bertanya  soalan di atas itu pun masih ada yang Tiada takaful.
percaya lah.

Posting pasal medical card ajer

Ya.. jika anda seorang yang rajin dan telah membaca posting saya pasti akan perasan saya banyak tekankan medical card . Tuan tuan tentu sedia maklum bahawa ada banyak lagi produk takaful dan insurans macam takaful nyawa , takaful kemalangan diri , pendidikan dan lain lain lagi .

Kenapa saya banyak pasal medical card.
Pasal saya sedar ianya satu perkara yang penting. Sebab itu saya tidak jemu jemu berkempen , sharing dan mengajak tuan sekalian agar memahami kepentingan medical card .

posting ini ada kaitan dengan posting yang lepas :  Takaful mana nak ambil dulu

Kulim dan Taiping

Saya dah luaskan kuasa … sebenarnya kawasan .

saya kini mudah dan lebih dekat untuk anda.

Agen Maa Takaful  Kulim , Kedah
jadi orang kulim dan kawasan sekitar jangan segan silu nak berwhatsapp dengan saya atau telefon atau jika kelapangan boleh kita berjumpa. Jumpa tak semestinya kena sign borang terus .. yang penting anda fahami dulu .

Perbandingan medical card di Pasaran

saya tak buat perbandingan secara terbuka.
Saya boleh bantu anda dalam memahami takaful daripada Maa Takaful .
Pada pendapat saya , yang paling hampir memenuhi hasrat anda , itulah takaful terbaik untuk anda.

sebelum itu pastikan anda faham dengan jelas setiap produk yang jadi perbandingan tersebut.

Bersangka Baik dengan Agen Takaful , Insurans

setiap kali anda ditegur oleh agen insurans ,pasti rasa tak tenteram . Betul tak ? Saya dulu pun macam itu rasanya. Tambahan pula masih muda. Namun saya gembira saya ditegur juga oleh agen insurans dan hasilnya saya ada perlindungan insurans. ( Takaful itu insuran juga) .

Agen mendekati anda kerana tahu kepentingan bertakaful . Jadi ilmu yang ada ini nak dikongsi dengan orang ramai . Saya tak jumpa anda tapi saya kongsi di blog ini . Anggap saja , ada hikmah bilamana anda didekati agen. Tak berminat tolak secara baik . Agen boleh handle rejection . Pada masa yang sama para agen rasa kecewa dalam hati tak dapat nak bantu masyarakat.

Kehadiran agen adalah satu petanda , amaran , nasihat , teguran , peringatan untuk kita agar mempertimbangkan semula status kewangan diri sendiri di masa hadapan. Kita sanggup berbelanja untuk urusan kereta , rumah , hiburan berbanding takaful .

Jauh beza keperluaan antara astro dan takaful .. umpama makan tengahari .
Takaful adalah nasi … dan astro adalah seekor ikan bilis

Wednesday, April 27, 2016

Tak upaya tinggalkan waris dengan harta pusaka

jika tak upaya , ada cara lain .. tinggalkan harta dari segi jaminan kewangan . Berikan mereka pampasan akibat kematian anda .

  • Berapa lama anda perlu bekerja untuk kumpulkan RM100,000 tunai lalu diberikan pada waris ?
  • Berapa lama anda perlu bekerja untuk kumpulkan RM200,000 tunai lalu diberikan pada waris ?
  • Berapa lama anda perlu bekerja untuk kumpulkan RM300,000 tunai lalu diberikan pada waris ?

mencarumlah takaful , dapatkan perlindungan sehingga RM1 Juta . Biarpun baru minggu lepas mula mencarum hari ini meninggal  , maka nilai pampasan anda mohon itu akan menjadi hak milik waris.

*Masa depan demi anak anak : simpanan Univerisiti

Kita dicanangkan di media massa supaya menabung di SSPN untuk masa depan anak anak semasa di Univerisiti nanti agar mudah dapat wang  / loan belajar . Itu duit kita di masa depan …secara terkumpul untuk anak anak masuk Universiti.

Nampaknya besar harapan kita untuk anak anak masuk universiti . Tahukah anda bahawa anak anak kita masa depannya belum terjamin dengan SSPN..maksud saya .. tak tentu lagi anak kita masuk universiti pun .

Jadi sebelum kita dahulukan SSPN.. baik kita dahulukan takaful untuk anak anak . Sebab SAKIT dan MATI adalah pasti untuk anak anak kita.

Fikir fikirkan lah .
Saya mengomel ini sebab saya kesal , saya masih gagal membantu tuan sekalian memahami dan bertakaful .

1gram emas sebulan

Kita sahut cabaran … kita sahut kempen menyimpan emas 1gram sebulan sebab lebih murah katanya berbanding beli dinar , jongkong dan bahan kemas.

Kita suka 1g emas sebulan harganya akan naik ..

Kita tak pula sanggup ambil wang untuk beli 1g emas untuk takaful . Berapakah kerugian anda tanggung dengan bertakaful ??????

Pentingkah Astro berbanding Takaful

ada kalangan kita setiap bulan begitu berdislin mengaturkan perbelanjaan untuk sebulan malah setahun terus. Kita berusaha bayar bil utiliti tetapi pada masa yang sama kita masih gagal untuk berdisiplin untuk bahagian takaful. Kita kata kalau nak tengok astro kena bayar dulu . Jadi kita pun bayar .. kita boleh bayar untuk satu benda yang boleh kita kongsi tengok bersama sama di tempat lain . macam di rumah orang lain , di kedai makan , di pejabat malah di mana mana sahaja.

Namun kita sering saja lupa bahawa sakit , cedera  , bil rawatan tak dapat dikongsi bersama . Kita sendiri yang kena cari duit untuk langsaikannya. Kita sanggup untuk berhibur tapi perjudikan masa depan untuk rawatan lebih baik demi untuk tubuh badan sendiri.

fikir fikirkan lah.

saya mengomel sebab saya kesal saya masih gagal menyakinkan anda dan orang ramai bertakaful

Friday, April 1, 2016

MY Account untuk Pelanggan Menyemak info polisi

ya.. kalau dah jadi pelanggan / pemegang polis Maa Takaful maka anda layak untuk dapat My Account.
macam macam boleh disemak dan dibuat di situ. semuanya berguna buat anda sebagai pemegang polisi.

buka link di MY ACCOUNT MAA TAKAFUL untuk POLICY HOLDER

  1. semak dan cetak penyata untuk urusan dengan LHDN urusan income tax
  2. Kalau ambil takafulink boleh semak penyata pelaburan. macam macam boleh tengok dalam penyata ini.
  3. FPX PAYMENT.. iaitu cara untuk bayar dan update cepat berbanding bayar cara online banking bank sendiri. Yang ini online juga tapi melalui MAA TAKAFUL dan bawa ke online banking.
  4. Macam macam lagi lah

step 1 my account Maa Takafulstep 2 my account Maa Takaful

Thursday, March 31, 2016

Tak Letih ke kena reject

ahhahahahah.. kena reject tak ada masalah bagi saya dalam bidang ini .

Setiap kali kena reject itulah ada pendorong untuk saya terus bekerja dalam bidang ini .
Kenapa pula ? …. sebab saya tahu .. saya mesti berusaha lebih baik agar dapat membantu orang ramai di luar sana agar memiliki takaful . Saya sedih tak dapat menolong mereka ( yang reject ) .

ehh… tak payah ambil takaful .. rugi jer !

ehh… tak payah ambil takaful .. rugi jer !

kalau anda ditujukan statement begitu oleh kenalan , terutamanya oleh suami @ isteri  , kawan @ lawan , keluarga @ ibu bapa @ anak anak ..

Maka .. jangalah anda bersusah payah nak jawab soalan mereka sebaliknya anda bertanyalah kembali soalan berikut kepada mereka.

kalau aku tak ada takaful , aku jatuh sakit perlukan duit dan sebagainya untuk rawatan…sejauh mana sekuat mana awak akan tolong aku ?”

“Kalau aku tak ambil takaful ini , dan aku meninggal dunia , bagaimana ahli keluarga aku , cukupkah makan mereka , pakaian mereka , pelajaran anak anak tidak terabai …. bolehkah awak bantu mereka selepas ketiadaan aku …sejauh mana awak akan bantu mereka?”

pengajarannya .. perkara baik kalau nak dibuat memang itu ini halangannya . Kalau nak buat perkara  sia-sia memang mudah jer .

Kita susah payah hari ini demi masa depan sendiri .

Takaful Mana Satu nak ambil dulu..priority

Pada pendapat saya , dari segi keutamaan jika bajet menjadi faktor pertimbangan anda.

  1. Medical card ( MAA Takaful punya adalah STAND ALONE)
  2. Personal Accident ( Berbaloi sebab pampasan tinggi tapi caruman rendah )
  3. Takaful nyawa ( nak letak berapa RM sum insured, anda boleh tentukan)

angka 1 menunjukkan paling utama .

Kejatuhan ringgit tidak jejaskan Anda ?

Ya betul tu .. masih ramai antara kita ( malaysian) masih dapat bertahan dengan kejatuhan ringgit. Buktinya , rata rata antara kita masih mampu menerukan corak kehidupan harian seperti tiada apa apa berlaku pada ringgit. Bunyi di mulut ajer tapi belanja duit macam biasa. Maksud saya , tetap makan di gerai  , tetap boleh isi minyak kereta sendiri  , tak perlu car pool sebab mampu beli minyak dan kereta sendiri .

TAPI .kalau TERJATUH dan cedera .. nak cepat sembuh tentulah private hospital sebagai pilihan UTAMA .

yang ini anda boleh kata ringgit anda jatuh . !!!  Bayar bil dengan wang gaji , wang simpanan .

Maa Takaful dah offer medical card stand alone supaya murah .. Ambil Lerrrrr

Kenapa perlu bayar lebih sedangkan boleh berjimat

Ya.. kenapa perlu bayar lebih sedangkan boleh berjimat di Maa Takaful untuk dapatkan medical card. Kerana Maa Takaful boleh menawarkan takaful medical card sahaja. Tak perlu nak ambil takaful nyawa lepas tu masukkan kad sebagai rider.

takaful nyawa + rider kad kesihatan lebih tinggi carumannya berbanding ambil kad ajer.

Tuesday, March 15, 2016

Caruman RM100 Sebulan Terasa Berat : MEDICA2015

seringkali saya menerima soalan  berbaur “ penjimatan / low bajet” . Ramai yang bertanya boleh tak kurangkan RM100 sebulan  malah ada yang tanya RM50 sebulan untuk medical card.  Saya menjawab dengan fakta , iaitu mengikut jadual bayaran mengikut usia . Medical card Maa Takaful ( MEDICA2015) adalah stand alone product.  Walaupun stand alone yang caruman konpom lebih rendah daripada takafulink/investmenlink , masih ada yang kurang mampu.

Ya, bagi saya mampu atau tidak adalah subjektif. Pada sesetengah orang , RM50 sangat besar untuk dibelanjakan . Ada orang yang lain , mampu bayar RM300 sebulan untuk top Up kredit internet mobile phone tetapi belum tentu mampu nak komited dengan takaful yang serendah RM100 sebulan hatta RM60 sebulan takaful untuk anak anak sendiri. Jadi di sini saya bukanlah bawa isu orang kita tak berpendapatan tetapi lain … isu sebenar di bawah ini .

Ramai di luar sana teringin dan memang pun kalau boleh nak masuk private hospital atas sebab servis yang diberikan oleh hospital , jangkamasa menunggu untuk rawatan , privacy issue dan lain lain lagi . Namun masih ramai yang masih berlengah lengah bilamana sudah berhajat nak dapatkan medical card. Segelintir yang lain merungut caruman ditawarkan kompeni-kompeni takaful negara ini tinggi . Inilah saya cuba nak sampaikan .. Maa Takaful sedia tawarkan stand alone ( murah berbanding takafulink) pun masih ada yang berkira kira nak ambil . Bagaimana jika tanpa kad ,kita tuju ke private hospital . Dan bil rawatan tadi kita bayar dengan wang simpanan , wang pinjaman , wang tabung , wang kecemasan , wang sumbangan orang ramai , duit sedekah .. lambat laun akan habis juga. Silap silap  , rawatan belum habis , duit tu semua dah habis . Kalau caruman bulanan masih tak mampu  nak berkorban , sanggup pula nak korban wang simpanan ?

menyimpan sampai RM12k , 15K bertahun tahun , tapi masuk wad . 2 malam ajer dah habiskan wang simpanan . Tak ke ralat bila berlaku demikian . Pilihan sudah ada , dapatkan takaful medical card . Tak habis 12K tu …tak ganggu pun.

 

kalau RM100 sebulan dah terbeban , apatah lagi kalau kena bil beribu !!

Thursday, March 3, 2016

MEDICA2015 Terus Laris

laris sebab produk itu sendiri . Bukan sebab agen .

Produk yang bagus tak perlu nak kena explain oleh agen sesangat. Buka broucher dan sedikit penerangan daripada konsultan para pelanggan boleh berpuas hati. Buktinya..memang dah ramai join.

Nak medical card ajer , so carilah MAA TAKAFUL . Dapatkan MEDICA2015 ini . Para pelanggan hanya perlu beri komitmen untuk kad ajer. Maka dengan itu  ,kadar caruman pun rendah .

cuba tengok jadual di bawah ini . Jika kata nak berjimat.. memang inilah peluangnya. Pilihlah MEDICA2015 ini . JIMAT BUKAN !

ambil plan 150- baru RM44 sebulan  ! khas untuk anak anak kita.

anak usia 6

jadual di atas adalah untuk stand alone. Tiada unsur saving atau takaful nyawa( life) .

Tuesday, January 12, 2016

Dialisis dan Kanser .. bil rawatan seperti di Caj . Bukan limited seumur hidup

nak guna kad , nak pilih kad di pasaran . nasihat saya antara faktor pemilihan seterusnya seperti dalam posting kali ni .

saya tekankan , nak pilih kad di pasaran , carilah , ambilah yang tak ada limit khas untuk rawatan kita. Contoh kes dialisis dan kanser . Kalaulah kad kita limit sampai RM3 juta sekalipun , tapi untuk rawatan dialisis , kanser limited pula . agaklah merugikan sikit lah . Sebab , kos rawatan bagi dua sakit ini ... tuan tuan tentu sedia maklum. Lagipun , rawatan penyakit ini ada susulan demi susulan .

kalaulah limit kepada RM300,000 ajer seumur hidup .. agak mengecewakan . Takut-takut habis kuota nanti , sakit masih belum sembuh . Ikutkan rate rawatan sekarang masih ok dengan RM300,000 .. tapi kita kena juga fikir di masa hadapan , makin hari , saban tahun kos rawatan meningkat. cukupkah RM300,000 nanti utk sakit 2 benda ni ??

Di Maa Takaful . kos rawatan bagi dialisis dan kanser adalah "SEPERTI DICAJ " . Pun begitu , terus terang saya cakap , tak ada limit khas tapi nak guna kad , boleh  ajer sampai berapa ribu pun tapi jangan lebih dari had tahunan sudahlah .

Sunday, January 3, 2016

CONTOH untuk MEDICA2015 Khas Wanita Usia 20an

MEDICA 2015 : Medical Card Maa Takaful
MEDICA2015 adalah produk terbaru Maa Takaful kategori Medical Card. Medical card ini akan membayar bil rawatan di hospital swasta mahupun kerajaan. Semua perbelanjaan bil rawatan seperti ditanggung oleh medical card ini akan dibayar terus kepada hospital berkenaan.   

stand Alone. Tujuan stand alone supaya pelanggan yang hanya memerlukan medical card mampu join takaful juga kerana kadarnya lebih rendah berbanding takafulink/investmentlink. Buat masa ini hanya stand alone yang termurah di pasaran.
Manfaat / Plan
PLAN 150
PLAN 250
PLAN 300
PLAN 350
PLAN 500
PLAN 1000
 Overall Annual Limit 
            50,000
          100,000
          200,000
          300,000
          400,000
          500,000
Bilik Hospital & Penginapan 
150
250
300
350
500
1000
Elaun hospital kerajaan
50
75
100
150
200
250
Khairat Kematian
5,000
5,000
5,000
5,000
5,000
5,000
22 – 29

setahun
768.50
1002.76
1281.54
1753.24
2280.06
3057.04
sebulan
69.17
90.25
115.34
157.79
205.21
275.13

Merujuk jadual di atas . Jika daftar sekarang, Cik berada dalam kumpulan berusia 22-29  tahun. Jika memilih Plan 250

ü  Caruman untuk setahun RM1002.76 sahaja atau secara bulanan RM90.25. Usah khuatir dengan kadar caruman ini . Caj bil hospital sehari mungkin lebih tinggi berbanding caruman untuk setahun!. 
ü  Layak masuk bilik hospital swasta yang berharga sehingga RM250 sehari.
ü  Setahun boleh terima rawatan sehingga RM100,000 dan akan “reset” semula pada tahun seterusnya.
ü  Maa Takaful akan bayar bil rawatan seperti di caj oleh hospital asalkan tidak melebihi had tahunan Plan dipilih oleh Cik. 
ü  Lifetime limit.TIADA. Erti kata lain “unlimited”. Pakailah banyak mana pun nanti.
ü  Stand alone dan bukannya investmentlink tetapi masih boleh bagi elaun hospital kerajaan RM75 sehari .
ü  Ini adalah takaful , konsep saling “jamin menjamin” . Jika Cik tak pernah guna kad , orang lain yang guna. Wang caruman terkumpul daripada semua orang termasuk daripada Cik disalurkan kepada orang lain. Maka Cik dah membantu orang lain. Ada dalam akad.

v  Ada Khairat kematian RM5000 dalam apa jua punca kematian.
v  Penyakit kritikal(CI) juga ditanggung asalkan masuk wad. Maa cover 46 jenis C.I !
v  RENEWAL adalah dijamin sehingga berusia 79 tahun. Polisi matang usia 80 tahun. Inilah manfaat yang terpenting . Jika berminat dengan kompeni lain pastikan mereka sanggup bagi “ guaranteed renewal” .
v  NCD - NO CLAIM DISCOUNT 20% . Jika tahun lepas tiada tuntutan.
v  Tiada ko-takaful. Ini yang terbaik !!! Untuk semua peringkat usia. Semua orang.
ü  Ko-takaful ialah situasi di mana pemegang polisi membayar sendiri bil rawatan kepada pihak hospital dan bakinya dijelaskan oleh syarikat insurans/takaful kad perubatan beliau.
ü  Biasanya ko-takaful 10% .
ü  Sebagai contoh bil rawatan Ali RM10,000 dan ada ko-takaful 10%. Ini bermakna kompeni takaful bayar RM9,000 manakala Ali perlu bayar sendiri RM1,000 kepada hospital terbabit.
ü  RM1000 tersebut tak boleh claim. Bayar pakai duit sendiri.
v  Tidak perlu medical checkup.
v  Tidak perlu salinan ic.
v  Layak untuk pelepasan cukai sehingga RM3000. Jumlah muktamad oleh LHDN.
v  Pelbagai cara caruman : online , autodebit , cash , credit card dan lain lain.
v  Sebaik sahaja mendaftar ada tempoh menunggu untuk gunakan kad ini. Tempoh menunggu ( waiting period / grace period) sebelum dapat guna kad seperti berikut:-

ü  24 jam kes kemalangan
ü  30 hari kes biasa
ü  120 hari kes penyakit kritikal
Sebab itu medical card tak boleh mohon masa dah sakit. Kita kena mohon awal, iaitu 120 hari sebelum disahkan penyakit. Memang kita tak tahu akan disahkan dalam tempoh 4 bulan dari sekarang , tapi itulah sistem takaful dan insurans . Tak akan nak tanggung insan yang sudah ada penyakit. Kita sebagai insan , kena beringat-ingat. Oleh itu jangan nak tangguh lagi. Cepat bertindak , insyaAllah , ada jaminan kewangan terhadap bil rawatan.
v  Manfaat lain-lain  saya harap Cik lanjutkan bacaan dalam broucher.
v  Kadar caruman berubah apabila Cik menginjak masuk usia 30 tahun dan terus kekal sama sehingga usia 39 tahun.
v  Ini adalah produk insurans islamik atau di negara kita dipanggil Takaful.
v  “ I am not rich but i’m covered by takaful “ . Sebenarnya orang kaya pun ambil takaful bukan sebab mereka mampu bayar caruman tetapi sebab mereka pun merungut kos tinggi rawatan pada masa kini tidak berbaloi pakai wang sendiri sedangkan kad perubatan ini memberikan penjimatan berganda. Kos rawatan tinggi di hospital kerajaan juga berlaku , bagi kes berat.
v  Dengan rendah diri saya ingatkan pada Cik , bahawa kadar caruman ini tidak setinggi mana jika dibanding dengan bil hospital nanti. Percayalah . Tidaklah menjadi satu kerugian mencarum dalam kad perubatan sebaliknya lebih rugi tanpa kad. Bayangkan bil rawatan dijelaskan guna wang dalam tabung yang dikumpulkan bertahun tahun habis begitu sahaja.

           YOUR HEALTH IS YOUR WEALTH!

Thursday, November 5, 2015

Takaful nyawa perlu ada medical card dan saving sekali?

Kalau tuan tuan pernah dapat quotation takaful nyawa samada daripada agen Maa Takaful atau kompeni lain pernahkah terfikir kenapa ada pampasan kematian , ada simpanan (pelaburan ) dan ada medical card …sesetengah tak ada medical card sekali pula .

Takaful nyawa di negara kita biasanya datang bersama unsur saving. Kenapa ya .. sebab tuan tuan buat caruman secara berkala pada amaun tertentu . amaun tuan-tuan buat tu ada lebihan . Biarpun RM10 ajer  lebihan setelah ditolak caj berkaitan , maka ia dimasukkan ke akaun pelaburan peserta. Inilah saving @ pelaburan .

Medical card pula dalam takaful nyawa jika ditawarkan bersama , ia adalah “rider” . Pada hemat saya , rider ini cuma option . Tuan-tuan berhak menolak rider ini . Di Maa takaful memang ada option nak letak atau tak nak . Yang bagusnya  medical card Maa Takaful boleh ambil lain kali , sebab boleh stand alone.

Cadangan daripada pembaca

kekurangan idea bertulis .. bukan .. sebenarnya ada banyak benda boleh ditulis tetapi ada masa terhad untuk menaip . Jika berkesempatan , selalu sahaja saya akan menulis . Pun begitu tak boleh banyak sangat nanti anda pembaca nak cari info kena luang banyak masa di blog saya ini .

Kali ini saya mohon jasa baik pembaca agar memberikan maklumbalas , cadangan atau komen secara terbuka mahupun tertutup kepada saya . Jadi dapatlah saya tingkatkan mutu posting , mutu servis dan lain lain perkara . Tulisan daripada tuan-tuan sekalian sangat saya hargai.

Bolehkah Bukan Islam Ambil Takaful

Ya.. boleh malah digalakkan lagi . Tiada halangan . Tiada caj extra dikenakan sebaliknya kadar untuk beliau adalah sama . Maa tak ada diskriminasi sebegitu . Harap maklum .

Oleh itu , wahai orang ramai pilihlah Maa Takaful sebagai pilihan untuk takaful nyawa , medical card, personal accident atau nak buat saving . Nak gantikan MRTA pun boleh tau !

Kenapa Ada Istilah PLATINUM Hospital

sebab ada kemudahan swipe ajer kad kita lantas data peribadi kita dan status plan polisi medical card kita ada dalam kad itu . Pihak hospital boleh dapat maklumat tersebut dengan cepat. Ini memudahkan lantas mempercepatkan kemasukan kita ke wad bagi mendapatkan rawatan .

harap maklum bahawa ianya bukan Pass @ permit @ exemption untuk deposit hospital .

FYI . .. deposit hospital berbeza mengikut hospital malah ada yang tidak kenakan langsung.
FYI … deposit hospital tidak sama dengan Ko- takaful , Ko-insurans
FYI … Medical card Maa Takaful ( MEDICA2015) tiada ko-takaful !!!

Kenapa Perlu Takaful Medical Card

Jawapan Mudah dan Paling boleh dipegang kuat oleh kita semua.

SEBAB …. kita nak sembuh cepat daripada kesakitan maka perlu ke hospital swasta . Oleh itu izinkanlah MAA TAKAFUL yang bayarkan bil rawatan yang tinggi itu .  Mampukah kita pakai wang sendiri ?

jangan segan silu bertanya

Walaupun saya ni bukan kaunter pertanyaan tetapi Tuan Tuan jangan pula nak tunggu saya buka kaunter .

Bertanyalah , hantarlah SMS , WhatsApp , email kepada saya .
JIka saya tahu saya akan jawab setakat saya tahu ,
Jika tak tahu saya akan katakan tidak tahu
atau saya akan merujuk kepada atasan saya atau rakan yang arif  .

Kita sama-sama belajar , Tuan tuan tak tahu , tanya ajer . Jangan anggap soalan tuan itu “silly question “ . Dalam belajar tak ada istilah sebegitu .

oleh itu  … grab ur handphone .. whatsapp saya .email saya

0136061652 , zampairul@gmail.com

Tuesday, October 6, 2015

Sudah ada Polisi tetapi tak berapa faham

Posting kali ini nak offer seperkara . Saya dapati secara umumnya client (tuan dan puan ) tidak berapa faham apa yang ada dalam polisi sendiri . Jadi disini saya nak tawarkan bantuan untuk review polisi yang telah anda daftar tersebut. 

Tidak kisah anda daftar dengan agen lain , tetapi saya hanya boleh tolong review dan bagi pendapat samada apa yang telah anda ambil / join /bayar itu sesuai . Jika ada beberapa perkara yang perlu ditambah saya akan beritahu . Insya Allah . Pun begitu , cadangan daripada saya tidak bermakna apa yang agen anda tawarkan tidak betul , tidak baik . Saya sekadar memberikan pendapat sahaja .

Untuk pengetahuan , pemegang polisi ( peserta ) boleh menambah @ mengurangkan manfaat dari masa ke semasa . Ada cara dan masanya . Memang sesetengah agen tak beritahu , mungkin sebab tumpuan mereka ialah supaya tuan dan puan sekalian dapatkan polisi dahulu . Sudah ada polisi , perubahan boleh dibuat kemudian . Sudah ada polisi bermakna mereka berjaya membantu tuan puan sekalian dilindungi . Tujuan mereka perlindungan asas terlebih dahulu . Kalau nak terangkan pasal modified dan sebagainya , risau pula tuan puan keliru sebab banyak sangat info .

untuk saya tolong review dan bagi pendapat , saya mohon jasa baik sediakan buku polisi sebelum telefon saya . Sebab beberap soalan daripada saya  memerlukan anda untuk rujuk buku polisi tersebut.

Sebenarnya sebelum posting ini ditulis , sudah ramai yang telefon saya untuk tolong memahami apa yang sudah mereka subcribe.

Thursday, September 3, 2015

Kadar Caruman untuk Bayi : Medical card

Sebenarnya jika anda bandingkan dengan kos rawatan , pasti akan setuju bahawa caruman medical card tidaklah semahal mana pun . Bandingkan dengan faedah diterima di hospital agar anak anak dan diri sendiri dapat dirawat dan diberikan perubatan yang terbaik dan pantas tanpa perlu menunggu giliran seperti di hospital kerajaan .

semua orang layak ke hospital kerajaan tetapi tidak semua sanggup bayar kos rawatan jika ke hospital swasta. Begitu juga semua orang mahu dapat rawatan , jumpa pakar , pembedahan segera dan sedia maklum hospital kerajaan tak akan dapat berbuat apa apa selagi mana tidak melibatkan kos kecemasan , ini cenderung kepada faktor giliran.

jadi hospital swasta antara faktor utama untuk rawatan segera. Berkunjunglah dengan senang hati andai anda sudah ada kad perubatan @ anda seorang yang memang kaya raya .

bayi L & P

mutu posting lebih baik

komen

Senarai Hospital Panel Maa Takaful .. selangor & KL

panel di KL selangor

Tuesday, September 1, 2015

Tanpa ko-takaful : Medical card

MEDICA2015 produk medical card stand alone daripada Maa Takaful . 100% pasti tiada ko-takaful. Selalunya ko-takaful dalam produk operator lain jika ada ialah 10% daripada kos rawatan pada kadar minima RM300 – maksima RM1000 per bil rawatan .

Jika masuk ke wad dan masih kena ko-takaful , medical card agak kurang membantu di saat itu JIKALAU masa nak admit kita kekurangan wang. Maklumlah , masuk hospital adakala kes emergency , kita bukan ingat nak bawa cash / dompet / kad dan sebagainya. Masa itu kita fikirkan kebaikan pesakit terlebih dahulu. Atau lebih malang lagi kalau kita sakit dan bergerak ke hospital sendiri.

MEDICA2015 ini tak perlu lagi tunai yang banyak masa nak masuk wad @ masa nak jelaskan bil . Tiada lagi ko-takaful demi kesenangan . KESIMPULANNYA  , JADIKAN TANPA KO-TAKAFUL SEBAGAI FAKTOR PENARIK UNTUK ANDA ADA MEDICAL CARD.

Medical Card Stand Alone Adalah Murah

Stand alone dalam erti kata lain single.
Stand alone medical card adalah produk daripada Maa Takaful . Maksudnya hanya medical card semata mata. Tiada takaful nyawa apa lagi kalau saving.

Takaful nyawa dalam industri takaful di negara ini biasanya ada bersama saving. Ini kerana lebih daripada caruman setelah ditolak tabarru ( kos) akan dimasukkan ke dalam akau pelaburan .Maka dengan itu rata-rata produk takaful nyawa + saving dipanggil samada investmenlink atau takafulink oleh operator takaful negara ini . Takafulink/investmentlink jika nak dapatkan medical card  perlu ambil rider medical card . Caruman melibatkan tabarru takaful nyawa , saving dan medical card.   Maka medical card dalam produk ini bukan lagi stand alone. Sebaliknya jika stand alone medical card. caruman hanya untuk medical card ajer. Tabarru di situ sahaja. Ini jelas bahawa kos caruman lebih rendah.

Nak tahu caruman Takaful tapi Malu

Tuan sekalian tak perlu berasa malu sebab tak ada apa nak rugi kalau bertanya. Jangan pula fikir bila dah tanya , konsultan akan kejar dan follow up selalu.

Konsultan lain mungkin , tapi saya .. saya tak buat begitu .
Saya kan follow up tapi sekali sekala ajer. Itu pun sekadar bertanya kalau masih ada soalan atau bahagian tertentu yang tak faham.

Bila nak tanya, saya dah sediakan form untuk dapatkan quotation. Isi form tersebut. Mudah sesangat . lagipun info berkaitan saya perlu tahu sudah ada.

tak nak guna form . boleh juga email saja pada saya .

beri saya info orang yang hendak dilindungi spt berikut:-

Nama ( tipu pun boleh)
Tarikh Lahir ( tepat)
Jantina ( tepat)
no telefon ( optional)
Daerah ( optional)

zampairul@gmail.com  , 0136061652 utk whatsapp / call



 

Sunday, August 30, 2015

Jangan kedekut Jangan terlambat

Saya selalu saja berdepan dengan pelanggan yang bagi bajet rendah untuk join takaful ini . Saya berbesar hati menolong mereka memahani takaful dan produk yang ingin mereka dapatkan tetapi pada masa yang sama saya hadapi masalah nak menolong mereka. Mereka bagi bajet rendah , adakala cuma 5% daripada gaji ajer. Kalau mereka faham , sebenarnya dengan 10% dari gaji mereka boleh menyelamatkan kewangan di masa hadapan beliau , keluarga dan anak anak sendiri nanti  . Bukan untuk sementara tetapi selama lamanya.

Berapakah kadar caruman dan Pampasan wajar

Berapakah kadar caruman dan pampasan yang wajar untuk diambil oleh peserta terutamanya bagi takaful nyawa  ?

saya cuba menjawab soalan umum ini secara peribadi.  Jawapan saya tidak mewakili sesiapa atau mana-mana pihak .

Kadar caruman akan menentukan berapakah kadar pampasan kematian yang layak diperolehi oleh peserta. Jika tinggi caruman , maka nilai pampasan boleh apply juga naik .  Ada orang kata , saya saya duit sebanyak ini , berapakah nilai pampasan yang boleh dapat. Bagi saya , cara ini tidak berapa sesuai . Sebaliknya cara saya nak kongsikan ini lebih tepat.

Sepatutnya pada peringkat awal , kita tentukan berapakah nilai pampasan yang kita mahu . Selepas itu , barulah saya dan rakan-rakan agen / konsultan dapat memberikan kadar caruman . Kadar caruman bergantung penuh kepada apa yang ada dalam takaful nyawa tersebut termasuk riders yang attached bersama .

Katakan seorang suami bergaji RM3000 sebulan .
Perbelanjaan beliau sebulan RM2800 secara purata . Ini belanja untuk beliau dan keluarga sebulan .
RM2800 ini adalah belanjawan tetap / corak perbelanjaan sekeluarga. Jika kurang  gaji beliau tetiba cuma RM2000 maka beliau sekeluarga dalam masalah besar . Maka di sini kita boleh katakan bahawa beliau mesti dapat RM2800 sebulan barulah boleh meneruskan kehidupan seperti biasa.

Oleh itu , saya sebagai konsultan saya nak sarankan berapa kadar pampasan sesuai untuk beliau ? Pampasan dibayar kalau beliau meninggal dunia atau hilang upaya kekal .

Dengan wang pampasan tadi , dapatlah keluarga beliau gunakan wang untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.
SOALAN TAMBAHAN …GUNA WANG PAMPASAN UNTUK TERUSKAN KEHIDUPAN , BERAPA LAMA WANG TADI DAPAT BERTAHAN ?

jika pampasan RM60,000 .. kita lihat belanja sekeluarga ialah RM2800 .
RM60,000 bahagi RM2800 sebulan = 21 bulan
ini bermakna dengan wang RM60,000 keluarga dapat teruskan kehidupan untuk 21 bulan dengan belanja tetap 2800.

sepatutnya yang menjadi keutamaan ialah BAGI KELUARGA TERUSKAN KEHIDUPAN BELANJA RM2800 SEBULAN SELAMA LAMANYA. BUKAN SEKADAR 21 BULAN AJER.

Balik kepada soalan asal . Berapakah kadar caruman dan pampasan sesuai  ?

nak tahu jawapan .. boleh hubungi saya ..
0136061652
Whatsapp .

bukan nak sorok , saja nak test pembaca berminat ke tak nak tahu .. berminat.. saya akan share nanti tapi kena contact saya.

Medical Card untuk Semua termasuk bukan islam

medical card daripada Maa Takaful untuk semua orang. Tahukah bahawa orang bukan islam boleh dapatkan kad ini juga. Medical card Maa Takaful tiada halangan asalkan memenuhi pra syarat untuk permohonan . Sihat tubuh badan , tiada sejarah penyakit kritikal , tiada kanser  dan tidak pernah mengidap penyakit berbahaya .

Medical card patut ada oleh semua orang. Ada orang sihat , ada orang sakit. Ada orang sihat hari ini , esok jatuh sakit. Biarpun rutin hidup bak atlet negara , sentiasa bersenam dan menjaga pemakanan belum menjadi jaminan tidak akan jatuh sakit pada esok hari . Ada orang tetiba sakit sebab strok , sakit jantung , pitam dan jatuh lalu cedera. Ada orang gagah bak badang tetapi sekali kena gigit dengan nyamuk aedes , terus terlantar atas katil melawan demam denggi . Untung nasib masih hidup , jika malang terus mati akibat demam denggi .

Jadi perkara yang sama juga berlaku kepada orang ramai . Maka dengan itu , biarpun Maa Takaful adalah kompeni insurans islam , tiada masalah untuk bukan islam sama sama menikmati faedah takaful ini . Permohonan produk produk takaful adalah terbuka .

Takaful nyawa @ dalam insurans am dipanggil insurans hayat sama saja terbuka kepada orang ramai . TIdak kira bangsa , warna kulit , ada resam dan agama .

Sunday, July 12, 2015

Fikir kenapa Orang lain ada takaful???

Takaful ini diwujudkan sebab ada kepentingan kepada individu dan kepada masyarakat dalam skop yang lebih luas. Dengan takaful , wujudnya perlindungan terhadap pendapatan dan hilang upaya dan kos melibatkan rawatan dan sebagainya.

Takaful disertai ramai dan terdiri daripada pelbagai latar belakang individu dan berbeza juga dari segi tahap kemampuan ekonomi . Peserta takaful sebetulnya bukanlah daripada golongan yang berkemampuan . Percayalah bahawa , mereka yang memahami kepentingan takaful ini akan berusaha mendapatkannya . Mereka tidak menjadikan taraf ekonomi mereka sebagai halangan. Bagi mereka , perlindungan lebih penting berbanding simpanan . Sebab itulah walaupun orang kaya tetapi mereka masih sertai takaful sedangkan secara logiknya mereka telah stabil dari segi ekonomi . Bagi yang kurang berkemampuan , mereka tetap nak sertai takaful . Bagi mereka , jika tanpa kewangan yang stabil  bagaimana dengan situasi keluarga apabila ketiadaan beliau nanti . Bagaimana pula beliau nak teruskan kehidupan andai sudah jatuh ditimpa tangga. Tiada lagi pendapatan menambah derita. Jadi dengan takaful , boleh menambahbaik kehidupan orang ditinggalkan selamanya atau memperbaiki tahap kesihatan justeru tidak lagi menggunakan wang simpanan peribadi atau lebih teruk terpaksa merayu simpati orang ramai . Bercakap situasi merayu ini , boleh buka harian metro , setiap hari ada saja berita insan merayu simpati bagi mendapatkan rawatan.

Persoalan di sini , kenapa mereka berusaha untuk ada takaful tetapi tidak ANDA ?

  1. Adakah anda terlampau kaya
  2. adakah anda mampu sihat
  3. adakah anda mampu mendapatkan rawatan segera dan menjelaskan bil dengan sendiri
  4. adakah anda tidak perlu tinggalkan sebarang wang kepada waris
  5. adakah anda sudah cukup perlindungan takaful sedia ada terutama daripada majikan
  6. adakah anda rasa anda tak akan mati
  7. adakah anda rasa anda mati , orang lain yang dapat pampasan itu
  8. adakah anda fikir anda tidak mampu dari segi kewangan .
  9. adakah anda seorang individu seperti insan lain yang dapat gaji tolak belanja tolak simpanan , akhirnya tiada baki lagi untuk takaful .  GAJI-EXPENSE –SAVING =____(RM)takaful.
  10. adakah anda tidak mahu jadi seperti peserta takaful . GAJI – EXPENSES – TAKAFUL=___(RM) SAVING.
  11. adakah anda fikir orang ramai termasuk adik beradik dan ibu bapa sanggup berkorban wang ringgit untuk merawat anda.
  12. adakah anda tak kisah kehidupan orang lain terjejas dengan ketiadaan anda
  13. adakah anda tak kisah kehidupan orang lain terjejas dengan kemerosotan kesihatan akibat penyakit , kemalangan , usia , jangkitan dan lain lain .
  14. adakah anda malas berfikir untuk masa depan
  15. adakah anda sering dihasut oleh rakan rakan , media massa , FB  bahawa mencarum takaful/ insurans merugikan
  16. adakah mereka yang menghasut anda akan membantu anda dikala kesusahan @ membantu keluarga anda dikala anda tiada di dunia ini lagi .
  17. adakah bagi anda simpanan lebih penting berbanding takaful
  18. adakah anda faham konsep bertakaful dan kepentingan sebelum anda berkata tidak kepada takaful .
  19. jika takaful tidak penting kepada anda , kenapa pula ia penting kepada individu lain dan kenapa individu lain sanggup berhabisan untuk takaful . sudahkan anda memahami niat mereka?

Monday, July 6, 2015

Ciri Penting Medical Card Terbaik Untuk Diri sendiri

 

  1. Tiada Ko-Takaful : Supaya tak perlu guna wang sendiri langsung untuk bil perubatan .
  2. Annual limit berpatutan:  Kalau pilih plan biarlah annual limit sesuai sebab risau jika ditimpa penyakit perlukan kos rawatan tinggi , tak cukup had tahunan . paling selesa ialah RM100,000 setahun .
  3. Medical card cover bil rawatan seperti dicaj oleh hospital . Bukannya cover separuh separuh ajer.

Tidak boleh kata medical card kompeni X adalah terbaik sebab yang terbaik ialah yang paling hampir dapat memenuhi kehendak “insured person” dan bonus jika ada ciri2 saya nyatakan di atas.

Ingin bertukar medical card Dari kompeni X kepada MAA Takaful

ya .. boleh ajer nak dapatkan medical card daripada Maa Takaful walaupun dah ada kad dari kompeni lain. Yang bagusnya pula ialah tak perlu lagi habiskan “ waiting period ” sebab boleh “take over” daripada kompeni X tersebut.

waiting period di Maa Takaful seperti berikut : -

120 hari kes berat
30 hari kes biasa
21 hari kes demam denggi
24 jam kes kemalangan

dah lepas waiting period ni barulah boleh guna kad. Jadi amatlah menguntungkan apply Maa Takaful dan take over polisi lama punya medical card. Maa Takaful approved dan inforced , terus boleh guna kad walaupun bagi kes berat.

prosedur nak take over ini mudah sahaja. Agen akan bagitau cara. yang penting pergi cari semula buku polisi kompeni X tersebut.

Friday, June 26, 2015

Penerima Pampasan : Siapa ?

Penerima pampasan bahasa melayu . Istilah diguna pakai dalam insurans ialah “Beneficiary” . Dalam kehidupan seharian kita panggil waris.

Sesiapa sahaja boleh dinamakan sebagai penerima pampasan . Pampasan ini pula adalah bebas daripada masalah paperwork pembahagian harta. Sebab ini bukan harta tetapi sejumlah wang yang diterima atas sebab kehilangan nyawa @ hilang upaya kekal @ penyakit kritikal .

Tahukah anda bahawa , andai kita dipilih sebagai beneficiary maka wajiblah kita menguruskan pampasan itu sewajarnya. Wang pampasan bukan hak milik kita secara mutlak , sebaliknya kita adalah sebagai pemegang amanah . Maka selepas menerima ini jangan kata sejumlah wang itu hak milik kita. Memang dalam masyarakat kita masih ramai yang tidak faham situasi ini . Ramai menyangka wang itu milik mereka.  Sebab itu ada masalah pembahagian wang pampasan ini dalam masyarakat kita.

Wang pampasan boleh menjadi hak milik mutlak andai peserta insurans / takaful menamakan kita sebagai penerima HIBAH . Maksudnya sebagai hadiah . Hibah boleh dinamakan atas nama sesiapa sahaja . Terpulang kepada pemegang polisi . Ahli keluarga , mak ayah , adik adik , jiran , hatta orang gaji atau pengasuh dan bibik.

Policy holder boleh mengisi borang penama samada sebagai hibah atau beneficiary . Jika tak pernah isi , boleh hubungi agen untuk mengisi borang khas . Jika ada polisi “medical card”, tak perlu isi penama sebab tiada pampasan diberikan sebaliknya RM5000 diterima waris adalah khairat kematian .

pemegang polisi = peserta = policy holder = pencarum
Hibah = Hadiah
Beneficiary = penama = penerima pampasan = pemegang amanah