Followers

Thursday, April 23, 2015

Sila tinggalkan komen

Kami memohon jasa baik agar dapat memberikan komen , pandangan , nasihat , teguran dan cadangan agar dapat memberikan info dan seterusnya menjadikanya sebagai penambahbaik posting akan datang. Kerjasama daripada pembaca sekalian sangat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih . Oleh itu sila komen di posting ini atau boleh email saja kepada zampairul@gmail.com 

 komen

Friday, April 17, 2015

Takaful Education

takaful education ini untuk anak anak kita. Kita buat simpanan untuk mereka sebagai tambah nilai. Sebenarnya kita melindungi mereka dalam takaful . Perlindungan insurans nyawa bak kata konvensional .

Kita ambil takaful education di Maa Takaful , ada takaful nyawa  dan saving . Matang apabila usia anak kita 25 tahun . Matang ini bukan bermakna dah matang baru boleh ambil wang .. kita boleh ambil bila bila masa sahaja. Cuma polisi education akan tamat apabila usia anak 25 tahun nanti . Sepanjang masa anak kita membesar kita dah lindungi hidupnya dengan takaful. Kita boleh juga masukkan medical card sebagai “rider” dalam takaful education ini . Nah sekarang kita ada takaful nyawa + medical card + saving.

nak tahu Maa Takaful ada tawarkan rider paling berguna ..yang terbaik dan saya sangat sukakannya sampaikan semua client saya , saya wajibkan ambil rider ini .

  1. Payor benefit : Bapa/ ibu ditimpa salah satu 46 jenis penyakit kritikal @ hilang upaya kekal @ meninggal segala caruman polisi takaful education anak tak kira berapa pun jumlah annually : tak perlu bayar lagi sebab dah dilangsaikan sehingga polisi matang.
  2. Spouse benefit : Pasangan Bapa/ ibu ditimpa salah satu 46 jenis penyakit kritikal @ hilang upaya kekal @ meninggal segala caruman polisi takaful education anak tak kira berapa pun jumlah annually : tak perlu bayar lagi sebab dah dilangsaikan sehingga polisi matang.

Demam Denggi Boleh Guna Medical card

ya.. benar.. memang boleh guna medical card. Jadi apa tunggu lagi sebab sekarang ini tak kira di mana kita berada dan setiap masa kita terdedah kepada gigitan nyamuk aedes pembawa virus untuk demam denggi . kalau dah kena , seminggu jugalah kita di hospital . Untung ada kad boleh juga merasa di hospital swasta.

demam denggi aede Maa Takaful medical card medica2015 (1)demam denggi aede Maa Takaful medical card medica2015 (2)demam denggi aede Maa Takaful medical card medica2015 (3)demam denggi aede Maa Takaful medical card medica2015 (4)

MEDICA2015  : Medical card MAA TAKAFUL .. terbaik sebab murah di pasaran.

Thursday, April 16, 2015

Rebutlah peluang sekarang..

saya gesa rebutkan peluang untuk memiliki medical card sekarang sebab andai dah jatuh sakit nanti sudah terlewat. 100% permohonan kita ditolak. Medical card hanya terima mereka yang sihat walafiat sahaja.

Jika kita rasa kita sihat dan tak ada penyakit disebabkan gaya hidup sihat, jangan begitu .. sebab kita boleh sakit dengan pelbagai cara . Cara paling mudah ialah akibat kemalangan termasuklah jatuh tangga , bilik air , dihempa pokok . Paling mudah terdedah ialah kemalangan jalanraya dan di tempat kerja. Kes kemalangan Maa Takaful bagi jaminan akan cover dalam tempoh 24jam selepas kad kita diaktifkan sahaja. hari ini apply esok dah boleh guna kad. MALANG TIDAK BERBAU .. tetapi .. medical card depan mata boleh cium jika ada!

Kita jangan fikir ada simpanan , ada kwsp ada asb jadi bila sakit boleh guna wang tersebut. Tahukan wang tersebut bila dah guna tak boleh kembali . Sebaliknya kalau ada kad ini , simpanan tak usik pun.

KENAPA BOLEH MENYIMPAN TETAPI TAK BOLEH NAK BERJIMAT !

Wednesday, April 8, 2015

GST oohh GST

MEDICAL CARD dikenakan GST oleh kerajaan. Jadi sila tambah GST 6% dalam caruman stand alone medical card kita. Bagi pemegang polisi sedia ada ( stand alone) , sila adjust semula caruman anda andai dibuat secara online banking terutamanya yang buat periodically payment ( auto payment / auto debit) .

Harap maklum.

Saturday, March 14, 2015

Ilmu disampaikan vs wang.

suka untuk saya maklumkan bahawa .
saya suka berkongsi ilmu dalam takaful ini seperti kepentingan dalam kehidupan kita seharian .
Saya selalu mementingkan perkongsian pengetahuan dengan harapan orang ramai mendapat ilmu sebelum membuat keputusan dalam memilih plan takaful terbaik . 

"Closing" bukan matlamat utama saya tetapi ilmu yang disampaikan adalah fardu kifayah kepada saya disebabkan saya adalah graduan dalam bidang aktuari ( insurans/takaful) selepas itu pasti datang rezeki dari mana-mana pintu .Itulah pesan para guru/pensyarah saya dulu.

Maka dengan itu tuan/puan sekalian janganlah teragak agak bertanya pada saya sebab tiada niat saya akan menyeksa tuan tuan dengan follow up email , call , sms yang berterusan  .Sebaliknya saya akan menghormati privasi tuan/puan.

tuan tanya saya jawab. Saya tak tahu.. saya jawab tak tahu.
Tuan nak ambil takaful saya gembira walaupun dengan agen  / kompeni lain . Yang penting tuan ada takaful.
Tuan bagi saya peluang untuk membantu dalam mendapatkan takaful … itu satu penghormatan untuk saya.

MEDICAL CARD : MEDICA2015 BAYI & KANAK KANAK

Posting kali ini nak tunjukkan kadar caruman bagi stand alone medical card maa takaful melalui produk barunya iaitu MEDICA2015 .

Kebaikan :-

  1. Boleh ditawarkan secara stand alone
  2. Ada elaun hospital kerajaan
  3. Sedikit wang untuk Khairat kematian RM5,000 walaupun ini produk stand alone
  4. Pemohon boleh dapatkan pengecualian cukai sehingga RM3,000.
  5. Yang paling saya suka . Tiada ko-takaful.
  6. Boleh join seawal usia 30 hari .
    • Tapi tak perlu tunggu usia 30 hari baru nak apply . Boleh apply sebelum 30hari dan secara automatik perlindungan bermula hari ke 3o kelahirannya
  7. Penurunan kadar caruman dengan drastik apabila usia 6 tahun. Sila rujuk jadual.

medica2015 bayI

Pujuk diri sendiri.. tukar pemahaman peri penting kad perubatan

kalau kita nak dapatkan khidmat rawatan di hospital swasta.. Maka kita wajar dapatkan Kad perubatan . Orang ramai bukan tak tahu istimewa kad perubatan dan keperluannya . Apabila kita berada dalam ‘comfort zone’ memang sukar untuk kita beralih atau mencuba sesuatu yang lain pula. Maksud saya kita sihat sokmo dan percaya susah nak jatuh sakit sebab sejarah kesihatan keluarga yang tip top , rajin bersukan atau sentiasa lakukan perkerjaan yang memerah keringat dan peluh. Percayalah ada seribu satu cara untuk kita jatuh sakit. Tak semestinya amalkan gaya hidup sihat kita tak akan sakit. Tak sakit tak perlu ke hospital , tak perlu kad perubatan. Kita boleh sakit dan perlukan doktor dan wad dan ubat-ubatan dan senyum manis doktor dan jururawat. Tak perlu kena penyakit ajer tapi mungkin daripada kemalangan jalanraya ,kemalangan di tempat kerja macam tersepit machine , kena pisau di dapur , parang di kebun , dikejar disengat tebuan-penyengat-lebah-labah-lipan . Mungkin juga sebab binatang kecil lain yang besar kesan buruk ke atas tubuh badan .Macam ular , sekenit , tungau , kutu babi . Ada lagi satu binatang , orang yang ada ilmu kebal sekalipun tak dapat nak kebalkan diri juga. Nyamuk Aedes !

Di sini saya mengajak agar kita fahami keperluan untuk kad perubatan sebab kita tidak mampu sihat sejahtera selalu . Perlindungan daripada kad perubatan boleh melindungi kita dari segi kesihatan tubuh badan dan perlindungan daripada menggunakan wang simpanan. Justeru itu ini boleh memberikan kesejahteran pada seisi keluarga.

Tuesday, March 10, 2015

Kisah sedih mereka …tak dapat guna wang KWSP.. socso

 

ini adalah rintihan beberapa individu yang ditimpa kesusahan akibat sakit kronik dan mereka berharap dapat menggunakan wang daripada beberapa sumber.

http://aizahkaman.blogspot.com/2015/03/itu-hak-kami.html

Wednesday, January 14, 2015

Bolehkah bayi ambil kad kesihatan

ya.. boleh.
perlindungan kepada mereka bermula apabila berusia 30hari . tak perlu tunggu setahun baru boleh cover. Maa Takaful sanggup lindungi sedari 30 hari usianya.
Pun begitu tak perlulah nak tunggu si dia berusia 30 hari baru nak apply. Kita boleh apply awal daripada itu. Hari kelahirannya dah boleh apply. Day 1. Kita key in data awal tetapi polisi untuk si bayi akan bermula ngam ngam pada hari ke 30 usianya.
medica card terbaru maa Takaful .. MEDICA 2015 diambil secara stand alone. Paling best TIADA KO TAKAFUL untuk bayi. Seronok bukan . !!!

untuk orang tua.. paling last usia 65 tahun

teruskan bacaan berkaitan CARUMAN BAYI & Kanak Kanak

Polisi Auto Renewal

ya ..polisi kita auto renewal .. lagi best nak dengar.. GUARANTEE RENEWAL .

Dijamin andai kita jelaskan caruman up to date .
Dijamin walaupun kita pernah claim berpuluh ribu sebelum ini
Dijamin asalkan kita masih berusia bawah 80 tahun
Dijamin sebab Maa Takaful yang kata begitu .

nuat masa ini usia untuk join takaful ialah
minima 30 hari
maksima 65 tahun.

usia warga emas memanglah tinggi carumannya .. tapi setinggi tinggi caruman untuk mereka, kos rawatan mereka jauh lebih mahal. Anggap saja kita bayar RM4k setahun untuk dapatkan rawatan bernilai puluhan ribu setahun. Warga tua boleh dikatakan lebih kerapa masuk hospital maka kos rawatan mereka pun tinggi. Apalah sangat RM4k setahun kalau dapat bil RM50k ????

Bagaimana nak guna kad kesihatan

  1. mestilah guna di hospital sahaja. Tak boleh guna di pam minyak atau “ touch and Go” port. Juga tidak boleh guna di tesco mahupun giant.
  2. Hanya boleh guna untuk rawatan yang perlu dimasukkan ke dalam wad. Maknanya perlu stay wad. outpatient tak boleh guna kad !!! ..Psss… masuk wad bukannya semalaman cuma 6 jam minima ajerrr.
  3. Boleh guna di hospital swasta yang menjadi panel kepada Program takaful kad kesihatan Maa Takaful.  Jika bukan hospital panel kad kesihatan Maa Takaful .. bayar sendiri kemudian buat reimbursement dengan Maa Takaful. ( proses reimbursement dalam posting lain).
  4. So.. kalau ditakdirkan kita masuk bukan hospital panel , bayar dulu dan claim kemudian hari. Maka jangan risau , claim anda akan dilayan !
  5. OK.. pergi hospital tunjuk kad pabila kena admit.
    kaunter akan periksa validity kad  . sebab tu kita kena pastikan payment up to date.
    kaunter kata ok .. kita proceed masuk wad.
    Hari dicharge , dapat form utk sign keluar ajer. Payment bil telah dijelaskan oleh Maa Takaful. Cashless.
  6. Andai tak bawa kad , hospital boleh semak dengan guna ic kita. Dun worry ok . Lagi satu .. maa Takaful bersedia menerima panggilan telefon drpd pihak hospital 24 jam seminggu. Sebab database pelanggan boleh diakses oleh hospital melalui operator 24jam seminggu. Maka nak kena masuk wad 3 pagi pun tiada masalah untuk pihak Maa Takaful keluarkan GL( guarantee letter) kepada hospital berkenaan.

Kenapa perlu pilih hospital swasta

antara sebab mudah dalam menjawab soalan tajuk posting

  1. rawatan lebih cepat
  2. tempoh menunggu dalam semua urusan dipendekkan .
  3. suasana aircond
  4. mesra pelanggan
  5. sakit lebih cepat dirawat , maka lebih cepat hilang sakit.
  6. wad yang tidak sesak dengan pesakit lain. Tambahan pula kalau dapat tinggal dalam bilik seorang diri ajer

jika anda muda caruman murah

medical card maa takaful memang murah jika anda masih muda. bawah 30 tahun x sampai RM100 sebulan.

kartun medical card : bila bil menjelma

humor

Wednesday, December 31, 2014

MEDICAL CARD TAK PERLU CLAIM ..betul ke ?

Kalau guna medical card tak perlu claim.. adakah benar , auta atau momok sahaja ?

BENAR
Jawapan daripada saya begini kisahnya.
Apabila kita admit hospital panel  ,pihak hospital akan semak validity kad kita. Mana tahu tak bayar caruman atau ada caruman tertunggak . 

Kad kita Valid. Masih sah. Masih aktif . Caruman tak pernah missed . Hebat tak pernah missed !! 

Maka kita akan dimasukkan ke wad dengan segera. Hospital swasta tersenyum ler masa tu . Dia tahu kos rawatan kita dah boleh untung. Hakikat!hospital swasta adalah perniagaan disamping memberi perkhidmatan mengubah kualiti hidup tak sihat kepada sihat. Ehhh ..jangan melencong. Stay with me !!!!. 

Maka kita pun masuk wad , jalani rawatan dan kemudian dapat discharge. Kita pun berlalu. Cashless . Kaunter bayaran tak minta pun daripada kita untuk bayar bil beribu ribu tersebut. Ini kerana bil tadi dijelaskan oleh Medical card Maa Takaful . Bayar terus kepada hospital . Bukan bayar pada kita kemudian kita bayar pula kepada hospital. Maa Takaful bayar terus kepada hospital.

Tamat.

Walaupun bagaimanapun .. ada situasi kita perlu buat CLAIM kepada pihak takaful . Sebagai contoh kita guna kad ini di hospital bukan panel . Diulang ... bukan panel . 

Maka kita bayar pakai duit sendiri dulu kemudian isi boring dan submit bersama resit dan berberapa dokumen lain . Ini kita panggil “reimbursement” . MEANS . kita masih boleh pakai duit takaful di hospital bukan panel tetapi ..bayar duit claim kemudian dengan syarikat . 

Contoh bukan panel ? emmm…. mudah !!! hospital di oversea. Kita kan suka melancong , bisnes di oversea . Mana tahu satu hari nanti semasa dalam perantauan tu kita perlukan rawatan. Lagi satu hospital dalam negara kita tapi masih belum dalam senarai panel takaful Maa Takaful..
YOUR HEALTH IS YOUR WEALTH!

Cara mudah Nak tahu kadar caruman dan info produk

Nak dapat quotation tetapi tak nak beritahu data peribadi .. tak apa boleh.

Pakai nama samaran !! Boleh .. tapi tolong bagitau usia dan jantina sebenar.
Tak nak isi "Berikan saya quotation medical card " tak apa .. guna Handphone !!

Zampairul bin zakaria
0136061652 ( sms,tel , whatsapp)
T49435J
Maa Takaful





saya nak info berikut

  1. NAMA orang nak dilindungi . Nama samaran pun boleh
  2. USIA mesti tepat.
  3. JANTINA ..yang ni tak boleh mengelat
  4. EMAIL .. salah address tak sampai . Postman elektronik tak jumpa alamat.
 Saya akan cuba balas dengan segera. Tak cepat , soon or later. InsyaAllah .
Tak perlu nak was was sebab tiada paksaan , tuan /puan /cik akan dapat pengetahuan bukannya paksaan. saya akan share info tentang produk takaful .



YOUR HEALTH IS YOUR WEALTH!

MEDICAL CARD WANITA USIA 20an dan 30an MEDICA2015 Maa Takaful

Bertemu lagi kita dalam posting seterusnya. Kali ini nak cakap pasal MEDICA 2015. Produk yang tengah hot sekarang. Ramai dah yang pilih produk ini . Sekarang saya nak buat contoh jadual bayaran untuk wanita yang berusia 20 an dan 30 an . Jadual bayaran mereka yang masih usia bergetah . Masih cantik cantik belaka . Kadar caruman diberikan juga cantik . Pilihan bayaran sebulan atau setahun .


YOUR HEALTH IS YOUR WEALTH!




Plan
plan 150 
Plan 250
 Plan 300 
 Plan 350
 Plan 500
Plan 1000
Overall Annual Limit
50,000
100,000
200,000
300,000
400,000
500,000
Bilik Hospital & Penginapan
150
250
300
350
500
1000
Elaun hospital kerajaan
50
75
100
150
200
250








22 – 29
SETAHUN
725
946
1,209
1,654
2,151
2,884
SEBULAN
65.25
85.14
108.81
148.86
193.59
259.56








30 – 39
SETAHUN
739
963
1,230
1,682
2,186
2,932
SEBULAN
66.51
86.67
110.7
151.38
196.74
263.88