Followers

Monday, September 27, 2010

Aku Belum Perlukan Medical Card lagi

" Aku belum perlu medical card lagi , nanti dah dekat dekat nak jatuh sakit aku cari lah satu" .
@ belum masanya lagi utk ada satu.

Tentu pernah dengar ungakapan ini kan..saya sendiri pun pernah ungkapkannya. tapi sebelum saya masuk belajar di UiTM dalam sains aktuari dulu......emm.. memang lah kita perlukan medical card bilamana kita sakit tapi tak kan nak tunggu sakit atau dekat dekat nak sakit baru nak cari satu.

Tanyalah diri sendiri , benar atau tidak pernyataan berikut
 1. Aku boleh terlibat dalam kemalangan jalanraya bila bila sahaja.
 2. Aku boleh jatuh sakit bila bila sahaja
 3. Aku tak tahu adakah sedang menghidapi penyakit apa sebab rasa sihat ajer setiap hari.
 4. Aku boleh ditimpa musibah kecederaan dlm pelbagai cara.
 5. Aku tahu dah ramai orang meninggal / cedera dalam bilik air.
 6. Aku tahu, bilamana kena dapatkan rawatan , tak mampu nak bayar bil2 perubatan.
 7. Aku tahu, orang tua aku dah tua dan masanya utk mereka sakit dah hampir. lumrah manusia bila tua akan sakit.
 8. Aku tahu, aku sayang orang tua aku tapi kalau mereka sakit aku tak mampu nak ubatkan sebab tak cukup wang , terutamanya dalam jangkamasa panjang.
 9. Aku tak ada wang yang cukup utk perkara2 di luar jangkaan.
 10. Aku tak pernah ambil peduli hal orang lain.
Jika semuanya peryataan di atas anda jawab ya,.... emm.. tepuk dada, seluk poket, ada duit yang cukup tak ?

Wednesday, September 15, 2010

Claim failed, tak boleh claim

salam, berjumpa lagi kita,

Hari ni, terfikir dlm benak saya nak share masalah utama dalam industri takaful dan insurans. Tajuk post ini .. claim failed , tak boleh claim, claim x layak dan lain2 istilah x gagal claim.

Mari kita semak pasal apa tak boleh claim ni?

Saturday, September 4, 2010

Renewal Alert

Renewal Alert
Peserta akan dingatkan dan akan tahu bahawa polisi SmartMedic 100 dah nak cukup masa utk renewal. Senang cerita dah hampir masa utk pembayaran premium seterusnya.

Saya berharap, tiap peserta akan mendapat pemberitahuan , maklumat samada melalui telefon, email, SMS, surat atau sebagainya.

Masa terbaik ialah sebulan sebelum tiba hari kena renewal. Jika tiada tindakan dari peserta, alert seterusnya 2 seminggu sebelum hari renewal. Yang terakhir jika Medical card tuan , puan, cik telah overdue.

Saya berharap dengan cara ini, saya dapat berikan perkhidmatan terbaik kepada peserta SmardMedic yang telah memberi kepercayaan mereka kepada saya.

Thursday, September 2, 2010

Maa Takaful dan saya


Kenapa saya jadi agen pula ?
Sebab saya nak kongsi kebaikan medical card kepada tuan, puan sekalian. Saya berharap ramai lagi di luar sana akan ada medical card. Pun begitu ikhlas saya katakan bahawa saya tidak berharap tuan, puan ambil dengan MAA takaful SmartMedic 200 saya wakilkan ini, biarpun dengan mana-mana takaful pun saya sokong asalkan ada! kalau ambil dengan saya, syukur , rezeki saya . terima kasih.

kenapa saya bawa kisah ini?
Sebab niat saya nak bagi kesedaran kepada tuan, puan akan kepentingan "medical card" . Saya tahu ramai yang tidak tahu kepentingannya, ada yang tahu tapi tiada orang yang approach mereka @ tidak cukup budget @ malas nak pikir lebih lanjut dan yang lebih berat lagi.. Ada kalangan kita yang fikir, " alah, aku tak akan masuk hospital terdekat ini, agak2 dekat dekat nak masuk hospital aku ambil lah medical card" .. pernah tak tuan puan berfikiran demikian? saya sendiri pernah terfikir begitu.

Tambahan pula musim raya ni, kes kes kemalangan jalanraya sangat tinggi. Bayangkan tetiba kita yang menjadi mangsa tak kira kes kecil atau besar, mana nak cekau duit di kala duit dah abis utk persiapan raya. Jadi at least something bad happen sampaikan kita, anak kita, mak ayah kita, abang kakak kita kena wad, kena dapatkan rawatan. Maa SmartMedic 200 dan peserta takaful akan menjamin kita di kala itu. Peserta takaful melalui Program SmartMedic 200 akan menjamin kos rawatan kita. Yang sakit dah tentu menderita, yang menderita pening kepala, dah keluar wad mana pula nak cari bayarkan bil. Yang sakit terus sakit jadinya. Mahukah kita berhadapan situasi ini ?

Ya, qada dan qadar tapi kita mesti berusaha kurangkan risiko dan bebanan. Jawapannya kepada usaha kita adalah MEDICAL CARD. Suka saya nasihatkan , tak kisahlah medical card dari syarikat takaful mana pun asalkan kita ada satu utk diri sendiri, keluarga, mak ayah, anak dan orang tersayang. Kalau tanya saya, saya akan sarankan SmartMedic 200 ini. InsyaAllah saya akan bantu tuan.

Wednesday, September 1, 2010

Smart Medic 100


Penafian:  ( SMARTMEDIC 100 TELAH DIGANTIKAN DENGAN SMARTMEDIC 200)
 
Tuan tuan dan puan puan, saudara dan saudari.....................


saya ingin berkongsi pendapat nak sedikit pandangan saya mengenai SmartMedic 100 oleh MAA Takaful
 • SmartMedic 100 adalah satu produk MAA Takaful. Maa Takaful ada class dan reputasi.
 • Memberi perlindungan terhadap bil bil perubatan kita. Terutama di kala kecemasan.
 • Lebih dikenali umum sebagai program " medical card ".
 • Produk Maa Takaful menang 2 kali berturut Anugerah produk Takaful terbaik. Sah sah produk ini adalah yang terbaik di kalangan yang bagus di pasaran kita.
Saya ini dilahirkan oleh UiTM dalam bidang Aktuari iaitu bidang khas untuk insurans .Saya yang ada didikan khusus pun pilih SmartMedic 100 ini berdasarkan pengetahuan saya timba di Universiti dulu. Tidak ketinggalan s

aya sendiri sudah ada SmartMedic 100 ini sebelum menjadi agen MAA Takaful. Sebab saya hanya pilih yang terbaik buat diri sendiri, keluarga dan orang tersayang.Medical card tu apa?
Mudah.. sejenis kad! muahahahaha....seperti dalam gambar di sebelah.

Program Medical card pula?
Soalan yang terbaik! tuan puan, di pasaran ada banyak program medical card. terpulanglah pada tuan, puan, cik nak pilih yang mana satu asalkan berkenan di hati. Program medical card ini adalah atas konsep saling menjamin. Kutipan premium atau kita panggil bulanan dikumpul dan disatukan dengan peserta peserta takaful yang lain. Kita akan berikrar akan saling tolong menolong jika ada kalangan kita (peserta) yang ditimpa musibah sesuai dengan akad di awal kita sertai takaful ini.

Bagaimana Kad kesihatan ini berfungsi ?
saya bagi contoh kad SmartMedic 100
 • Perlindungan kewangan terhadap kos bil-bil rawatan di hospital kerajaan atau swasta***
 • memberi peluang kemasukan ke hospital yang terjamin dengan bil-bil akan dilangsaikan oleh pihak takaful /insurans *** . Hospital terima kita sebab bil-bil akan dilangsaikan. Ada jaminan untuk mereka keluar modal rawat kita macam SmartMedic 100.
 • Kena masuk wad tapi bukan duit keluar, duit masuk pula , kita akan diberi elaun tunai masuk wad. Jumlah elaun bergantung kepada medical card anda. SmartMedic 100boleh bagi kita sehingga RM85 sehari selama 200 hari setahun !
 • Biasanya ada khairat kematian. Bunuh diri tak dapat ye, tapi SmartMedic 100 dapat, sebab khairat kematian RM5000 bagi apa jua sebab termasuk ler bunuh diri atau dibunuh. ada ke orang nak bunuh diri ? ishhh nape pula tak ada..tu yang dok bawa kereta, motor laju laju tak ke nak bunuh diri? Dibunuh pula, kita yang dalam kereta sebagai penumpang, driver bawa laju, tak ke umpama nak bunuh kita ?
*** tertakluk kepada syarat syarat medical card anda.

Apa yang best SmartMedic 100 ini?
Ishh...memang best, saya ada katakan, saya ambil SmartMedic 100 sebelum saya sendiri jadi agennya. Saya dapati konsepnya memenuhi apa yang saya perlukan iaitu ;

 1. Ianya stand alone product . tak yah nak bayar lebih utk pelaburan. wat pe nak bayar untuk pelaburan kalau duit lebih tu kita dah ada tempat nak deposit macam ASB. lainlah kalau kita ada budget lebih. Kita nak stand alone sebab tak nak terbeban bayaran premiumnya . kita budget ngam ngam aje tiap2 bulan tapi tau kita perlukan perlindungan. Inilah solution diberi oleh SmartMedic 100 ini. Perlindungan maksimum, premium tak dibeban utk pelaburan ( bayar kurang / murah). Hanya bayar utk perlindungan sahaja.
 2. Perlindungan di seluruh dunia.
 3. Layak masuk wad/bilik mewah di hospital sebab SmartMedic 100 boleh bagi bilik semahal RM450 sehari. WOW !! macam tidor di hotel pula.
 4. Ada 4 plan ( 4 jenis premium) utk kita pilih bersesuaian dengan poket kita.
 5. Maa takaful telah menerima Anugerah produk takaful terbaik 2 kali berturut turut. Jadi obviously lah bahawa Maa Takaful ada Class, reputasi , amalan , layanan dan perkhidmatan terbaik berbanding yang lain. Mereka pun bagus, tapi kami yang terbaik di masa kini.


 1. Inilah dia anugerah yang telah diiktiraf kepada Maa Takaful. 2 kali berturut turut. Kalau tak bagus tentu sekali jer menang kan?
Lagi sekali saya suka nak pesan...tolonglah sertai satu program medical kad demi kebaikan masa depan kita dan anak-anak. Kita sakit biarlah sakit sorang sorang, tapi kita sakit orang lain juga. "sakit" utk mereka cari duit tampung kos rawatan, pembedahan, wad dan sebagainya bagi pihak kita.

Mau menangis siang dan malam mengenang nasib diri nanti !

My Qualification

Tuan tuan sekalian,

Saya telah pun menduduki TBE. Terima kasih kepada En. Harris dan staf kerana banyak membantu saya dalam peperiksaan ini.

TBE tidaklah sesukar disangka. Adakah kerana saya ini seorang yang kuat ingatan,.Tidak, saya bukan kuat ingatan tetapi saya adalah Graduan dalam Sains Aktuari. Untuk pengetahuan Tuan, buku TBE yang dibekalkan oleh IBFIM memang menarik dan padat dengan info. Saya menyokong buku tersebut kerana saya telah habiskan masa sekurangnya 3tahun semasa belajar di UiTM dalam Sains Aktuari. Kandungan buku TBE oleh IBFIM adalah "Finger tips" bagi saya.

Dalam post sebelum ini saya ada sertakan soalan-soalan dalam TBE, InsyaAllah saya akan sambung lagi post tersebut dengan soalan lain pula. Teruskan mengikuti post tersebut !

Dibawah ini pula adalah keputusan peperiksaan TBE saya baru baru ini.

Saya juga merupakan graduan dalam bidang Sains Aktuari dr UiTM. Jadi saya sebenarnya ada background yang kukuh dalam industri ini.