Followers

Wednesday, January 14, 2015

Bagaimana nak guna kad kesihatan

 1. mestilah guna di hospital sahaja. Tak boleh guna di pam minyak atau “ touch and Go” port. Juga tidak boleh guna di tesco mahupun giant.
 2. Hanya boleh guna untuk rawatan yang perlu dimasukkan ke dalam wad. Maknanya perlu stay wad. outpatient tak boleh guna kad !!! ..Psss… masuk wad bukannya semalaman cuma 6 jam minima ajerrr.
 3. Boleh guna di hospital swasta yang menjadi panel kepada Program takaful kad kesihatan Maa Takaful.  Jika bukan hospital panel kad kesihatan Maa Takaful .. bayar sendiri kemudian buat reimbursement dengan Maa Takaful. ( proses reimbursement dalam posting lain).
 4. So.. kalau ditakdirkan kita masuk bukan hospital panel , bayar dulu dan claim kemudian hari. Maka jangan risau , claim anda akan dilayan !
 5. OK.. pergi hospital tunjuk kad pabila kena admit.
  kaunter akan periksa validity kad  . sebab tu kita kena pastikan payment up to date.
  kaunter kata ok .. kita proceed masuk wad.
  Hari dicharge , dapat form utk sign keluar ajer. Payment bil telah dijelaskan oleh Maa Takaful. Cashless.
 6. Andai tak bawa kad , hospital boleh semak dengan guna ic kita. Dun worry ok . Lagi satu .. maa Takaful bersedia menerima panggilan telefon drpd pihak hospital 24 jam seminggu. Sebab database pelanggan boleh diakses oleh hospital melalui operator 24jam seminggu. Maka nak kena masuk wad 3 pagi pun tiada masalah untuk pihak Maa Takaful keluarkan GL( guarantee letter) kepada hospital berkenaan.

No comments:

Post a Comment

terima kasih atas komen . Komen lerrrr lagi :)