Followers

Wednesday, June 24, 2015

MUSIM RAYA MUSIM KEMALANGAN JALANRAYA

saya bukan nak takutkan … tapi ini hakikat. Sabun tahun kita melihat , mendengar malah lebih dasyat terbabit terus dalam kemalangan jalanraya. Sudahkah kita bersedia untuk menghadapi situasi ini.

YA …...
TIDAK ..
apa perlu dibuat bagi mengurangkan kesedihan ini .. Paling kurang  elakkan “sudah jatuh ditimpa tangga pula” . Situasi ini merujuk kepada masalah susulan selepas kemalangan.

  1. Kos rawatan
  2. Hilang sumber pendapatan
  3. kos sara hidup

Ada mangsa kemalangan yang masih hidup tetapi hilang anggota badan  . Ada yang perlukan rawatan susulan berterusan . Malang lagi .. rawatan seumur hidup . Ada yang bertambah malang terpaksa berhenti kerja dengan rela atau diberhentikan. Bila perkara ini berlaku , maka masalah pada kos sara hidup pula. Tidak lagi ada sumber pendapatan . Pada masa lain , keadaan lain  mangsa kemalangan mati di tempat kejadian mahupun hospital . Tinggallah sanak saudara , sahabat taulan , ibu bapa , anak anak  ,isteri atau adik beradik meneruskan hidup tanpa kita yang selama ini membawa pulang pendapatan . Mereka sudah kehilangan kita , sekarang mereka kena menempuh hidup tanpa kita , tanpa pendapatan .

Saya mengajak saudara saudari di luar sana .. bersedialah untuk kes kemalangan . Memang tak dapat dihidu .. tetapi kita dapat mengurangkan penderitaan saudara mara akibat kita terlibat dalam kemalangan. Jika kita hidup , kita perlukan rawatan dan siapa yang akan berikan kita wang bagi membayar bil rawatan  . Untuk itu saya gesa , ambillah medical card. Medical card Maa Takaful adalah yang termurah di pasaran . Murah tak semestinya tak bagus !

Jika kita meninggal dunia , waris perlukan wang untuk terus hidup . Saya gesa ambil takaful nyawa . Jika boleh , ambil juga takaful kemalangan diri . Nak tahu , takaful kemalangan diri sangat murah berbanding dengan pampasanya. Bayangkan kita meninggal kerana kemalangan  , waris kita ada RM 1 JUTA .  untuk pampasan RM 1 juta ini .. setahun cuma  sekitar RM1800 sahaja , 10 tahun RM18 ribu , 20 tahun jadi bayaran RM36 ribu , 30 tahun RM54 ribu dan 40 tahun RM72 ribu .  Tengok , 40 tahun kita dah mencarum sebanyak 72 ribu  , bayangkan kalau kita simpan wang tersebut dan akhirnya kita meninggal dunia akibat kemalangan  maka itulah sahajalah wang yang kita tinggalkan. Ini berbeza andai kita mencarum dengan takaful kemalangan diri . RM1,000,000 . Jauh beza bukan .  Tanya diri kita , dalam tempoh 40 tahun mendatang kita ini bebas daripada kemalangan ?????

PATINA_gold (1)PATINA_gold (2)PATINA_gold (3)

selepas 40 tahun , kita tak ada apa2 kemalangan .. RM72 ribu sudah habiskan .. Tak perlu kita bangkitkan lagi isu rugi mencarum selama ini . Tahukah , sedarkah kita bahawa betapa untungnya kita diberikan nikmat tidak kemalangan !

No comments:

Post a Comment

terima kasih atas komen . Komen lerrrr lagi :)