Followers

Thursday, June 25, 2015

Takaful Nyawa ?

Takaful nyawa @ insurans nyawa adalah sejenis perlindungan kehilangan pendapatan/kewangan atas sebab kematian . Penerima manfaat (pampasan) dijamin daripada kesan kewangan oleh si mati .

“A protection against the loss of income that would result if the insured passed away. The named beneficiary receives the proceeds and is thereby safeguarded from the financial impact of the death of the insured.”

Matlamat

Matlamat takaful nyawa adalah memberikan sejumlah jaminan kewangan selepas kewangan kita ( peserta) . Oleh itu sebelum mendapatkan takaful nyawa , kita perlu mempertimbangkan paras kewangan dan gaya hidup yang perlu diteruskan oleh penerima manfaat (Waris) . Sebagai contoh siapa yang perlu uruskan kos pengebumian dan menjelaskan bil perubatan ? Perlukah waris kita berpindah ? Adakah tabungan masa depan atau semasa seperti penjagaan anak , hutang dan pengajian. Adakah perlu untuk mengkaji semula secara tahunan polisi atau apabila peristiwa besar seperti perkahwinan , penceraian , kelahiran atau anak angkat , pembelian rumah atau perniagaan.

No comments:

Post a Comment

terima kasih atas komen . Komen lerrrr lagi :)